Muzej RS pripremio niz izložbi
2

Puvačić: Kultura je jedina validna ulaznica za EU

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Muzej Republike Srpske je povodom Svjetskog dana muzeja pripremio niz izložbi i popratnih kulturnih događaja kojima će ovaj dan kulture biti obilježen u Banjoj Luci.

Građani će moći vidjeti novu multimedijalnu postavku ribe, nazvanu vodozemci i gmizavci, koja je plod rada Branislava Gašića i preparatora Zemaljskog muzeja iz Sarajeva Borivoja Žuže. Izložba je namijenjena prevashodno učeničkoj populaciji, koja će ubuduće imati mogućnost da praktičnu nastavu iz biologije pohađa u muzeju.

Uokviru suradnje sa univerzitetima iz Velike Britanije na projektima istraživanja kamenog doba u BiH, Muzej RS predstavit će javnosti početak petogodišnjeg projekta koji će se realizirati s Arheološkim institutom Univerziteta u Londonu (UCL), a koji je podržao Evropski istraživački savjet (ERC) sa iznosom od 1,5 milion eura.

„Sjeverna Bosna je zlatna koka evropske arheologije. Tako su ocijenili stručnjaci s Cambridgea i na nama je da to iskoristimo kao potencijal kulturne prezentacije“, istakla je direktorica Muzeja RS Nada Puvačić.

Iako Muzej RS niz svojih projekata realizira uz pomoć entitetskog ministarstva kulture, gorući problem za ovu instituciju, koja baštini tradiciju dugu 82 godine, predstavlja osiguranje trajnog smještaja, odnosno izgradnja nove zgrade.

„Muzej RS već niz godina radi u neuvjetnom i skučenom prostoru, što u pitanje dovodi očuvanje njegovog izuzetno vrijednog, posebno knjižnog fundusa“, istakla je Puvačić.

Prema njenim riječima, krajnje je vrijeme „da pametni i vizinonarski naklonjeni političari u našoj zemlji shvate da je kultura jedina validna ulaznica s kojom ćemo postati dio Evropske unije“. Ističući da je stanje u kulturi, kako je rekla, strašno, i da su s tim saglasni i mnogu političari u Bosni i Hercegovini, Puvačić je kazala da se „konačno moraju utvrditi kriteriji oko podrške kulturi“.

„Država BiH sastavljena je od dva entiteta, postoje te podjele nadležnosti između države i entiteta u kojima je kultura ostavljena na brigu entitetima, ali kada se kultura predstavlja prema vani onda se država mora predstavljati kao cjelina. Ja mislim da bi Savjet ministara morao ustanoviti državnu komisiju sačinjenu od eminentnih stručnjaka koji bi trebali odrediti prioritete finansiranja. I to je jedini način za očuvanje i razvoj Zemaljskog muzeja u Sarajevu, osnovanog prije 120 godina, kao najstarije institucije te vrste u BiH, a potom i ovog našeg muzeja. Mi moramo biti prioriteti u finansiranju“, zaključila je Puvačić.