Kultura
0

Putujući bend "Hinokiya" iz Japana prvi put se predstavlja sarajevskoj publici

FENA
Baščaršija
Baščaršija
Putujući bend iz Japana - "Hinokiya" predstavit će se po prvi put sarajevskoj publici u okviru ovogodišnjeg festivala Baščaršijske noći.

Riječ je o muzičkoj skupini čije izvedbe karakteriziraju zvuci tradicionalnih japanskih instrumenata flaute shinobue i taiko bubnjeva, koji se kombiniraju sa zvucima zapadnjačkih muzičkih instrumenata poput gitare.

Njihove izvedbe su zbog toga vrlo prilagodljive, a služe i u svrhu predstavljanja savremene japanske kulture.

Hinokiya je oformljena 1998. godine. Ovaj bend je učestvovao na brojnim muzičkim festivalima širom svijeta. Gostovali su u Hrvatskoj, SAD-u, Francuskoj Brazilu, Grčkoj, gdje su izvrsno primljeni zbog svog univerzalnog plesnog zvuka.

U Sarajevu će se predstaviti najprije koncertom u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koji će biti održan sutra, a za širu publiku je planiran koncert na centralnoj sceni kod Vijećnice 5. jula. Koncerti počinju u 21.00 sati.

Koncerte ove japanske skupine organiziraju Ambasada Japana u BiH, u saradnji sa Japanskom fondacijom, Udruženjem "BH-Nippon", Narodnim pozorištem u Sarajevu i JU Sarajevo Art.

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Gradimir Gojer je na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo gostovanjem ovog ansambla u Sarajevu, s obzirom da su rijetke prilike za predstavljanje japanske kulture u BiH.

Stoga je istaknuo kako će ovi koncerti biti prilika za približavanje i povezivanje kultura naše zemlje i Japana.

Čast što će biti prva japanska muzička skupina koja će se predstaviti u okviru Baščaršijskih noći izrazili su i otpravnik poslova Ambasade Japana u BiH Futao Motai, kao i članovi ansambla "Hinokiya"