Kultura
0

Putovanje kroz jevrejsku kulturnu baštinu

FENA
Ove godine u Sarajevu od 16. augusta do 1. septembra boravi grupa od 40 mladih Izraelaca - studenata s različitih izraelskih univerziteta. Svrha njihovog boravka u Bosni i Hercegovini je istraživanje kulturne baštine bosanskohercegovačkih Jevreja, saopćeno je iz Jevrejske opštine u Sarajevu.

Oni su gosti Jevrejske opštine u Sarajevu i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija", a tokom boravka u našoj zemlji obići će i druga mjesta koja su značajna za historiju Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Rezultati istraživanja bit će po završetku projekta prezentirani u Jevrejskoj opštini u Sarajevu, a publikacija koja će biti izdata ostat će na raspolaganju Jevrejskoj zajednici BiH. Prezentacija će biti održana sutra 31. augusta u u Jevrejskoj opštini Sarajevo.

"Putovanje kroz jevrejsku kulturnu baštinu" je program Zalman Shatar Centra za jevrejsku istoriju. Ovaj jedinstveni projekt ima dvojaku misiju: jačanje jevrejskog identiteta među mladim Izraelcima i dokumentiranje jevrejskog naslijeđa u različitim jevrejskim centrima širom svijeta.

Od 2002. studentske delegacije su dokumentovale jevrejsku baštinu različitih jevrejskih zajednica širom Evrope i Azije te su tako do sada posjetile i istražile naslijeđe jevrejskih zajednica u Turskoj (Izmir), Slovačkoj (Košice), Češkoj (Brno), Rumuniji (Oradea), Bugarskoj (Sofija), Grčkoj (Tesaloniki), Indiji (Mumbai), Gruziji, Mađarskoj (Debrecin).