Kultura
75

"Put za Evropu - Mir, mir, mir" iz Sarajeva poručuju umjetnici

FENA
(Foto: FENA)
U sarajevskom Collegium artisticumu večeras je otvorena izložba pod nazivom "Put za Evropu - Mir, mir, mir“ na kojoj je izloženo 12 umjetničkih radova od deset autora iz BiH i regije.

Za Miju David, direktoricu Kulturnog centra Beograda, koji je organizator izložbe, ovo je jako emotivno, jer kaže da je za njih Sarajevo posebno bilo važno, ne samo za to što je ovdje ispaljen taj hitac koji je označio početak Prvog svjetskog rata, nego i zato što nije lako doći iz Beograda ovdje i govoriti o tim temama.

"Bilo nam je važno da dođemo ovdje i osjećamo se dobrodošli, a Collegium artisticum nas je primio onako kako se rijetko dešava", kazala je David.

Istakla je da je Projekt "Put za Evropu“ dio obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Počeo je izložbom u Beču, nastavljen je izložbom u Subotici.

"Večeras smo u Sarajevu i shvatili smo da je ova tema zanimljiva, pogotovu u kontekstu savremene umjetnosti koja se ne bavi historijom, te je zanimljivo preispitivati teme kojima se bave sadašnje generacije, kao što je pitanje identiteta, pitanje odnosa političkog i ličnog", naglasila je David.

Edin Vejselović izložio je dva rada, fotografije "Morala“, na kojima je ovaj sarajevski umjetnik od izbušenih zidova od ratnih gelera, napravio zvijezde različitog oblika, jedno sazviježđe, a drugi rad je slika Neretve.

"Od nečeg što je ružno, rupa od gelera, napravio sam ljepotu, sazviježđe. A kada je slika Neretve u pitanju, priroda samu sebe naslika, a ja sam tu kao posrednik", kazao je Vejselović.

Izložba će biti otvorena do 24. augusta, a iz Sarajeva seli u Zagreb, s tim, kako je kazala Zorana Đaković, jedan od autora izložbe, izložba se mijenja u zavisnosti od konteksta i prostora u kome je otvorena.

Projekt "Put za Evropu“ je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.