Kultura
0

Purivatra: Poseban festivalski ambijent na Baščaršiji

FENA
Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra
Dogradonačelnik Sarajeva Josip Jurišić sazvao je danas radni sastanak o temi “Koordinacija aktivnosti za uređenje grada pred i u toku 13. Sarajevo film festivala”. Na njoj se govorilo o iluminaciji grada te sigurnosnim mjerama kako bi se turisti i građani osjećali što bolje za vrijeme Festivala.

Sastanku su prisustvovali direktor Sarajevo film festivala (SFF) Mirsad Purivatra, načelnik I Policijske uprave Jasmin Idrizović, direktor KJKP “Park” Osman Delić, direktor KJKP “Rad” Selim Babić, pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Salih Karamehmedović, glavni kantonalni komunalni inspektor Mahira Sokolović, predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Kulo, te pomoćnici načelnika za komunalne poslove Općina Stari Grad, Centra, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Cilj sastanka bio je da se koordiniraju aktivnosti za uređenje i pospremanje grada pred početak SFF i za vrijeme njegovog trajanja, budući da se očekuje veliki broj gostiju i turista.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra je naglasio kako je ideja da se od sada tradicionalno proslava otvaranja SFF-a dešava u starom dijelu grada na Baščaršiji, te da će nakon projekcija koje će označiti otvaranje 13. Sarajevo Film Festivala, u petak 17. augusta SFF pozvati sve građane Sarajeva, svoje goste i prijatelje da zajedno proslave početak najznačajnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope.

“Cilj SFF je da ove godine stavi u centar pažnje stari dio grada. Stara jezgra grada prve noći festivala živjet će cijelu noć. Centar zbivanja će biti Baščaršija gdje će svi ugostiteljski objekti raditi do 3.00 sata ujutro. Mnogi od njih će, kako bi doprinijeli posebnoj atmosferi, upriličiti posebne muzičke i druge programe za svoje posjetioce. Gosti SFF-a i građani imat će priliku da zajedno uživaju i druže se u posebnom ambijentu Baščaršije i nezaboravnoj festivalskoj atmosferi”, kazao je Purivatra.

Načelnik I PU Jasmin Idrizović je naglasio kako će MUP KS preuzeti niz mjera i radnji kako bi se nesmetano odvijao festival.

“Prve večeri festivala posebno će biti pokrivena Baščaršija kako ne bi bilo nikakvih incidenata. Trebamo učiniti da se građani osjećaju sigurno”, kazao je Idrizović dodavši kako će biti uklonjeni i prosjaci sa ulice, a u saradnji sa komunalnom inspekcijom će biti uklonjeni i nelegalni trgovci sa ulice.

Preduzeće “Park” će raditi dekoraciju, prije svega svjetlosnu iluminaciju od kina Miting point do At mejdana, zatim prostor oko Narodnog pozorišta sa svjetlosnim zavjesama na zgradi pozorišta. Aranžirat će sve žardinjere ispred Narodnog pozorišta i kina Metalac, postaviti zastave svih učesnika SFF-a, te na području Baščaršije i oko Vijećnice postaviti 100 ukrasnih srca koja su zaštitni znak SFF, kazao je direktor KJKP “Park” Osman Delić.

Trinaesto izdanje SFF-a će se održavati od 17. do 25. augusta 2007.

Nakon svečanog otvaranja i projekcije prvog filma na 13. SFF-u biće upriličena šetnja do Baščaršije što će biti tek početak proslave još jednog filmskog praznika u Sarajevu.

Prvi put, prijem povodom otvaranja, Sarajevo Film Festival će za prijatelje i građane prirediti u ambijentu Vijećnice. Pored SFF-a domaćin prijema će biti Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Semihom Borovac, a pod pokroviteljstvom HT Eroneta kao generalnog sponzora SFF-a .