Kultura
160

"Pun" muzej: Izložba o tajnama Sarajeva i 70. godišnjici oslobođenja grada

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas upriličena izložba pod nazivom "70 godina – Šta nam grad priča o prošlosti", a koju je organizovao Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Dobro posjećena izložba nastala je istraživačkim radom učenika i nastavnika Gimnazije Obala, kustosa Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, te vanjskih saradnika, fotografa Jima Marshalla i dizajnerice Sanje Vrzić, a u saradnji sa Goethe-institutom Hrvatska.

"Mi smo u 12 sati otvorili izložbu koja je doprinos Historijskog muzeja BiH gradu Sarajevu i Danu grada i malo smo preduhitrili događanja koja će se vjerovatno dešavati sljedeće sedmice. Historijski muzej je uz podršku Goethe Instituta i velikog projekta 'Dvostruki teret' sarađivao sa Gimnazijom Obala i njihovom učeničkom projektu čije finale predstavlja današnja izložba. Ona je zapravo produkt rada gdje smo mi sa učenicima prolazili kroz teške teme holokausta, Drugog svjetskog rata i antifašističke borbe", rekla je direktorica Muzeja Elma Hašimbegović za Klix.ba.

Ona je dodala da su kroz istraživanje učenici došli do skrivenih činjenica o vlastitom gradu, a koje su danas prezentovane u Muzeju.

"Učenici su kroz fotografije i dokumente depoa Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine istraživali grad i ono šta nam današnje Sarajevo krije. To se ne vidi na prvi pogled, ali kada pogledamo historijske fotografije onda shvatamo koliko tajni sakrivaju zgrade i mjesta oko nas i koliko zapravo donose informacija o našoj prošlosti", zaključila je Hašimbegović.

Vršilac dužnosti direktora Gimnazije Obala Benjamin Hedžić detaljnije je objasnio ulogu mladih u otkrivanju prošlosti glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Dvadeset učenika su zajedno sa četiri profesora istraživali u depoima Historijskog muzeja godinu dana. Kasnije su sa Jimom Marshallom fotografisali mjesta koja su pronađena na fotografijama, a njihovi istraživački rezultati dizajnirani su u ovu izložbu koju danas vidimo. Historijski muzej je nesebično dopustio učenicima da istražuju pomoću autentičnih materijala, a kada se njima dozvoli takva vrsta odgovornosti vidi se šta iz svega može izaći", objasnio je Hedžić.

Izložba se sastoji od pet međusobno povezanih tematskih cjelina koje kroz historiju grada istražuju Drugi svjetski rat i holokaust, a govori o ljudima, žrtvama i počiniteljima, odrastanju u ratu, mjestima stradanja i kulturi sjećanja 70 godina poslije.