Kultura
171

Prvu kapelu u Baćevićima oslikao talentovani umjetnik Bojan Jurišić

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Naselje Baćevići, koje se nalazi nadomak Mostara, nedavno je dobilo svoju prvu pravoslavnu kapelu koja je inače i prva pravoslavna bogomolja izgrađena u novije vrijeme u dolini Neretve.

Kapela je posvećena apostolima Petru i Pavlu koje inače slave mještani navedenog naselja. Sveštenik Branimir Borovčanin, paroh druge Mostarske parohije u kojoj pripada i naselje Baćevići, kazao je da je crkva izgrađena isključivo zahvaljujući dobrovoljnim prilozima mještana.

U kapeli je urađen i ikonopis kojeg je vještim rukama izradio mladi umjetnik Bojan Jurišić iz Beograda, koji je inače radio na freskama za jednu od najpoznatijih pravoslavnih crkvi u svijetu, Hram svetog Save u Beogradu.

Dekoracija hrama Svetog Save

Bojana smo zatekli kako nastavlja izrađivati ikone za kapelu u Baćevićima. Bojan je diplomirani slikar akademije Srpske pravoslavne crkve za umjetnosti i konzervaciju u Beogradu. Zidnim slikarstvom bavi se duži period, a već u svojoj karijeri ima brojne značajne projekte na kojima je radio.

“Od svih ostalih projekata, izdvojio bih kao krunu moje ambicije rad na dekoraciji hrama Svetog Save u Beogradu gdje sam bio dvije godine. Zaista sam bio počašćen kada sam dobio priliku da oslikam jedan od najpoznatijih pravoslavnih hramova u svijetu”, kazao je Jurišić. Prema njegovim riječima za jednu fresku visine 2 metra i širine 80 centimetara potrebno je preko 20 sati rada, zavisno od težine zadatka.

Boravak u Mostaru veliko zadovoljstvo

Pored izrade freski Bojan je i akademski slikar, pri čemu se bavi i drugim sferama umjetnosti, a samo jedna od njih je strip.

“Moje djelo nije usmjereno samo na jednu umjetničku oblast. Od početka ove godine aktivan sam na polju ilustracije, a ono što godinama privatno njegujem je strip. Nerijetko sam izlagao u čuvenom Međunarodnom salonu stripa u Beogradu”, dodao je Jurišić.

Omiljeni strip junak mu je planetarno popularni Dylan Dog, lik kojeg se zasigurno sve starije generacije rado sjećaju. Boravak u Mostaru mu kaže predstavlja veliko zadovoljstvo. Grad na Neretvi će nakon što završi oslikavanje crkve u Baćevićima sigurno posjetiti ponovno.

“Svakako mi je zadovoljstvo i velika čast raditi u Mostaru, pogotovo što nisam imao priliku da prije radim u Hercegovini i da uopšte budem ovdje. Mostar je nevjerovatan grad kao i ljudi koji žive u njemu. Sretan sam jer sam imao priliku ostaviti ovdje dio sebe”, dodao je Jurišić.