Udruženje "Drugi ugao"
0

Prvi Stripiti fest u Sarajevu od 12. do 15. aprila

FENA
Udruženje "Drugi ugao" organizirat će od 12. do 15. aprila u Sarajevu 1. Stripiti fest - Festival devete umjetnosti.

Nastao s ciljem promocije bh. autora i autorica te očuvanja strip-umjetnosti u BiH, ovaj festival u saradnji s Goethe Institutom u Sarajevu, Fondacijom CURE, te Ministarstvom kulture i sporta KS-a, predstavit će petu izložbu bh. strip autora i autorica, te izložbu radova o temi "Život koji živim", za koju je konkurs otvoren do 1. aprila ove godine.

Na tri lokacije u Sarajevu u četiri dana festival će ponuditi tri izložbe koje će predstaviti presjek bh. strip stvaralaštva nastalog u 2011. i 2012. godini, radove njemačkih strip autora, kao i najnoviji strip hrvatske umjetnice Helene Janečić.

Uz diskusije, okrugle stolove, prezentacije bh. i regionalnih izdanja, te Stripiti market, svaki ljubitelj stripova moći naći nešto za sebe.

"Posebno nas raduje da će sa nama tokom cijelog Festivala biti njemački autor Reinhard Kleist, čije su knjige poznate i objavljivane širom svijeta", najavio je predstavnik Udruženja "Drugi ugao" Emir Pašanović, dodavši da će Kleist održati više prezentacija kada će govoriti o njemačkim crtanim romanima, kao i svom dugogodišnjem radu.

Govoreći o nastavku promoviranja strip autorica iz regiona, Pašanović je sa zadovoljstvom istakao i dolazak Helene Janečić iz Hrvatske.

"Strip album Horny Dyke na rubu konvencije je jedna od rijetkih knjiga koja je u posljednjih godinu dana izazvala toliko pažnje šire javnosti. Zadovoljstvo nam je ugostiti je s izložbom njenih strip tabli", kazao je on.