Kultura
0

Prvi kupac sutra otvara treći Zimski salon knjige

FENA
Na prostoru od 1.200 kvadratnih metara gradske galerije Collegium artisticum sutra će biti otvoren treći Zimski salon knjige, koji će poklonicima pisane riječi uoči vjerskih i novogodišnjih praznika do 19. decembra ponuditi niz novih naslova iz regiona.

Ove će godine na Salonu učestovati više od 58 izlagača, od kojih 25 dolazi iz Srbije i Crne Gore, a njih 33 iz BiH. Na 50 štandova bit će predstavljena izdanja više od 100 izdavača iz regiona i cijelog svijeta.

Direktor Izdavačke kuće "Šahinpašić" Tajib Šahinpašić naglasio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da osnovna zadaća Zimskog salona ostaje ista – vratiti knjigu kao poklon u naše porodice te običaj da u praznične dane prijatelje i jedni druge darujemo knjigama.

Istaknuo je ovogodišnju mnogo veću potražnju za učešćem na manifestaciji u odnosu na prošle godine te je tako zbog nedostatka prostora, nekoliko izdavača moralo biti odbijeno.

Posjetioci će već sutra, uz tradicionalno besplatan ulaz, od 10.00 do 19.00 sati moći posjetiti Salon te pregledati niz novih izdanja iz regiona i svijeta, ali i mnoštvo starih naslova. Tu su i brojne najavljene promocije izabranih naslova.

Na štandu TKD "Šahinpašić", koji je organizator manifestacije, naći će se oko 90 knjiga iz različitih oblasti, od dječije do naučne literature.

Na njihovom će štandu prvi put bh. javnosti biti ponuđeno osam djela arapskog nobelovca Nagiba Mahfuza, dok će u petak u knjižari Šahinpašić biti predstavljena knjiga "Rumijeva filozofija ljubavi" Nevada Kahtarana.

Na ovogodišnjem će se izdanju Salona naći i Izdavačka kuća "Zid" Zdravka Grebe, koja će posjetiocima ponuditi 40 naslova. Grebo je unio novinu na Salon te će se na štandu njegove izdavaćke kuće knjige prodavati pod motom "Cijena je onolika koliko vi mislite da knjiga vrijedi". Sav prikupljeni novac ići će u humanitarne svrhe i bit će uplaćen za liječenje djece oboljele od raka - Viktora, Lune i Mie.

Generalni popust na trećem Zimskom salonu kniige bit će 10 posto, a na štandu organizatora od 20 do 50 posto. Zvaničnog otvaranja neće biti, već će ta zadaća simbolično pripasti prvom jutarnjem posjetiocu.