Kultura
0

Prva Sarajevska likovna kolonija: U Urijan Dedinoj nastaju nevjerovatna djela

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Urijan Dedinoj ulici, u organizaciji Sarajevske tribine, otvorena je Sarajevska likovna kolonija u kojoj učestvuje devet stranih i tri domaća, rezidentna, umjetnika.

Gosti kolonije su tri Egipćanina, četvero Austrijanaca, jedna Turkinja i Slovenac. Kolonija je počela 10., a trajat će do 22. septembra, a u okviru kolonije omogućeno im je spavanje, hrana i prostor za rad i razmjenu ideja sa drugim kolegama.

Umjetnica Christine Kertz na koloniju je došla iz Austrije. Bavi se organizacijom umjetničkih simpozija u Austriji i širom svijeta, a po prvi put boravi u BiH i Sarajevu.

"Moj rad se uglavnom odnosi na obližnje Jevrejsko groblje i odnos starih i novih nadgrobnih spomenika", rekla nam je Kertz.

"Neobično mi je drago što učestvujem u jednoj ovakvoj koloniji. Uspjela je ovdje da okupi ljubitelje umjetnosti i stvori fantastičnu atmosferu u kojoj se rađaju sjajna djela. Takve stvari i umjetnost mijenjaju svijet. Umjetnost je most među narodima. Napravili smo jedan korak koji sigurno neće biti zaboravljen i vodit će ka boljem sutra. Ja kao da sam lud. Za nekoliko dana sam napravio čitav ciklus radova. Za jedno veliko platno meni treba i godinu dana, a ovdje sam ga realizirao preko noći", kaže Jure Cekuta, gost kolonije i jedan od najboljih slovenačkih slikara današnjice.

Profesorica Suada Borić-Šaćiragić objasnila nam je kako joj nije prvi put da učestvuje da učestvuje na jednoj ovakvoj koloniji, ali da je ova kolonija na profesionalan način okupila jednu internacionalnu grupu umjetnika, koji su pokazali "ono najljepše, a to je druženje, pomaganje, razumijevanje i priliku da umjetnici nauče nešto jedni od drugih". U okviru kolonije je Borić-Šaćiragić radila seriju pejzažnog slikarstva.

"Ja se organizacijom umjetničkih kolonija i izložbi bavim već 10 do 15 godina. Sarajevska tribina je novinska agencija, centar za toleranciju i kulturni centar. Među prvima sam, kao nevladina organizacija, počela saradnju sa ministarstvima kulture Egipta i Libana. Vodila sam i naše ministre da potpišu ugovore sa egipatskim ministarstvima. Tokom rada mi je uvijek bilo teško da se organizujem u koji hotel da odvedem umjetnike, gdje će da jedu, gdje da pronađem finansije. Tada sam sebi rekla da ako hoću ovim da se bavim profesionalno, onda ću da imam svoje prostorije i sve. Vidjela sam da Sarajevo nema nijednu svoju koloniju, gdje umjetnici umjetnici mogu da žive, rade i spremaju izložbe, odlučila sam da to prva uradim. Sada 10 umjetnika može svaki dan da živi ovdje, hrani se i radi. To je nešto što će biti veliki plus za ovaj grad", izjavila je za Klix.ba Sabiha Hadžimuratović, direktorica Sarajevske tribine i organizatorica kolonije.

Hadžimuratović u prosjeku radi tri umjetničke kolonije godišnje, a u Sarajevsku likovnu koloniju su dobrodošli i svi likovni umjetnici koji gostuju na nekim kulturnim događajima u Sarajevu. Cilj joj je i da malo izmjesti kulturu iz centra grada ka perifernim mjesnim zajednicama. Kolonija je tako otvorenog tipa i lokalna djeca su česti gosti u druženju sa umjetnicima, a i svi ostali građani su dobrodošli da učestvuju.

Sličan posao Hadžimuratović radi i u Goraždu, gdje također organizira umjetničku koloniju. Po završetku kolonije, planirana je i izložba radova Jureta Cekute.