Kultura
0

Prva fotografska radionica u Srebrenici

Sarajevo-x.com
U Srebrenici je organizovana prva fotografska radionica podržana od strane Italijanske Kooperacije za razvoj u BiH. Na radionicama će sudjelovati 24 učenika srednjih škola u Srebrenici, koji će pod vodstvom profesionalnog fotografa Sadika Salimovića tokom 8 predviđenih susreta naučiti kako da se izraze putem umjetničke fotografije.

Ova inicijativa se odvija u sklopu projekta pod direktnim upravljanjem “Potpora aktivnostima u korist djece i adolescenata u BiH” i predstavlja nastavak pilot projekta nazvanog “Viđeno našim očima”. Ovo je treća radionica u sklopu ciklusa, prva je realizirana u Mostaru 2006. godine, a druga u Čapljini 2007. godine.

“Ciljevi ovog projekta su mnogostruki – naglasili su predstavnici Odjela za žene i mlade Italijanske Kooperacije za Razvoj u BiH tokom prvog susreta u Srebrenici. "Prvi cilj je stvoriti edukativno-zabavni ambijent koji će doprinijeti da mladi iz Srebrenica nauče novu vještinu, a da se istovremeno i zabave, kao što je to bio slučaj u prethodne dvije radionice”.

“Drugi cilj je," navode iz spomenutog Odjela "učiniti sve kako bi mladi gledali na drugačiji način na svoj grad, kako bi razotkrili njegove pozitivne i lijepe strane, ali se i osvijestili o onome što se treba promijeniti. Putem ovakvih projekata želimo podržati jačanje mladih, dajući svoj prilog cilju da mladi postanu glavni akteri promjena i da sami predstave Srebrenicu viđenu njihovim očima."

Radovi mladih Srebreničana će obogatiti fotografski fundus projekta “Viđeno našim očima” i bit će izloženi u okviru narednog “Kid’s Festivala” u Sarajevu. Ove fotografie će biti korištene i u realizaciji 4 brošure namijenjene srednjim školama u Bosni i Hercegovini koje će govoriti o aktuelnim temama: zagađenje, upravljanje energetskim resursima, zaštita prirodne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, rodna ravnopravnost.

U budućnosti će takve fotografske radionice biti organizirane i u srednjim školama u Sarajevu.