Kultura
4

Prva bh. izložba omiljenog ex-yu ilustratora u Sarajevu

Klix.ba
"Jedva čekam, više jedva nego čekam" bi vjerovatno bio najadekvatniji način da se najavi prva samostalna izložba jednog od omiljenih ilustratora regiona Marka Prokića, alias f.ckinfine.

Izložbu naziva "Osam i trideset" 26.04.2014. organizuje Showroom Deseen u Sarajevu na adresi Kolodvorska 3B u 20:30 sati.

Na poziv Ene Bojičić, direktorice Showrooma Deseen, ovaj originalni, sada već svojevrsni "feel good brand" svoje radove će predstaviti brojnoj publici u Sarajevu.

Radovi i poruke koje Prokić ilustrira su, kako i sam kaže, proživljene i preživljene. To se upravo čini jednim od ključnih elemenata u gotovo nepodnošljivoj lakoći poistovjećivanja s autorovom jutarnjom mrzovoljnošću, eksplicitnom ili implicitnom melanholijom, osjećajima nedostajanja, dosade ili bolne svijesti o rutini svakodnevice. To su kratki ali sadržajni, općeniti ali određeni, smiješni ali istovremeno i tužni otkucaji emotivnih i razumskih impulsa svakoga od nas. Prokić stvara galeriju najponutrenijih osjećaja iz vlastitoga prostora i oni postaju djelidbeni atom u komunikaciji sa svakim interaktivnim subjektom. Najteže je uvijek nacrtati osjećaj; male i velike stvari, viđene, doživljene i proživljene, reći će autor, a osim osjećaja, njegovo ručno crtana slova, što bi u slobodnom prijevodu značila sintagma hand lettering – katkada postaju i latentna kritika nama nepoznatog nekog/nečeg.

Današnji moderni komunikacijski kanali Facebook, Twitter i Instagram preplavljeni su njegovim porukama poput: "Mene sramota koliko mi trebaš", "Jednom sam tako hteo da kažem volim te a izašlo je dobar dan", "Mrak upalio maštu" itd.

Autor, kako sam kaže, rođen je sada već davne 1979. godine u Kragujevcu. Kada je završio Saobraćajni fakultet u Beogradu, shvatio je što ne želi raditi u životu. Ilustraciju smatra čistom ljubavlju. Živi, radi i malo spava u Beogradu. Ovo je prvi put da svoje radove izlaže u Bosni i Hercegovini.

Do sada je izlagao, što samostalno, što grupno – u Beogradu, Zagrebu i Montpellieru, Skoplju, Novom Sadu, Berlinu, New Yorku.