Kultura
0

"Prtljag" Danisa Tanovića najbolji međunarodni kratki film na festivalu u Grimstadu

FENA
Danis Tanović
Danis Tanović
Kratki igrani film "Prtljag" scenariste i reditelja Danisa Tanovića nagrađen je na 35. norveškom festivalu kratkog filma u Grimstadu.

U konkurenciji od 24 kratka filma iz cijelog svijeta, žiri je odlučio da priznanje "Najbolji međunarodni film" dodijeli Tanovićevom filmu, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost Sarajevo.

Festival u Grimstadu spada u najznačajnije festivale kratkog filma u Evropi i jedan je od 15 festivala koji dodjeljuje nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije za kratki film.

Kratki film "Prtljag" je priča o Amiru, koji se nakon što je bio u inostranstvu niz godina vraća u BiH da bi se pobrinuo za posmrtne ostatke svojih roditelja. Oni su ubijeni u ratu, ali njihova tijela još nisu pronađena.

Amir odlučuje da posjeti i svoje rodno mjesto. Tamo, pored uništene kuće pronalazi i zaboravljenog prijatelja, kao i one koje znaju o njemu više nego on sam.

Ovaj film nastao je u okviru projekta "perFiducia" koji je pokrenula Intesa SanPaolo. Projekt je nastao prije četiri godine s ciljem da ispriča skrivene priče Italije, pojedinačne i zajedničke, kako bi svjedočio o optimizmu koji prožima rad, istraživanje i izume.

Filmom "Prtljag" Intesa SanPaolo proširila je perFiducia projekt izvan granica Italije u želji da proširi opsege kulturalne razmjene sa zemljama unutar okvira svog poslovanja.