"Mali format" u Visokom
0

"Protiv Daytona i protiv Ustava"

Piše: A. Panjeta
"Mali format 2011." u Visokom (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon što je premijerno predstavljena u Sarajevu, izložba "Mali format 2011." Udruženja likovnih umjetnosti BiH predstavljena je u Galeriji "Likum 76" u Visokom. Izložba je, kao i u Sarajevu gdje je najboljim proglašen rad Amera Bakšića za koji je nagrađen nagradom "Roman Petrović", veliko interesovanje pobudila i u Visokom.

"Izložba 'Mali format' sadrži radove čak pet umjetnika iz Visokog, tako da nam je i zbog toga posebno zadovoljstvo što je na svom putu došla najprije u ovaj grad. Izložbu čine radovi umjetnika iz svih dijelova BiH bez obzira na to iz kojeg entiteta dolaze, tako da je na neki način protiv Daytona i protiv Ustava. Imamo jak prvi red, i nastavljamo dalje", kazao je predsjednik ULUBiH Admir Mujkić koji je s visočkim akademskim slikarom Džemailom Silajdžićem otvorio izložbu.

Mujkić je podsjetio da je prošlogodišnja izložba "Mali format" i dalje na "turneji" te da je trenutno je u Srbiji, dok i ova izložba poslije Visokog nastavlja svoj put. Već 26. januara biće postavljena u Goraždu, a 15. februara u Tuzli. Potom nastavlja dalje prema Rijeci, Mariboru i Ljubljani.