Kultura
8

Prošlost južnih krajeva BiH satkana u fotomonografiji: Hercegovina - muzej sjećanja"

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Više od 300 starih fotografija Mostara i ostalih hercegovačkih gradova sabrane su fotomonografiji "Hercegovina - Muzej sjećanja", koja je večeras predstavljena građanima Mostara u Galeriji Aluminij.

Fotomonografija nudi fotografsku hronologiju hercegovačke historije u posljednjih 100 godina. Stare fotografije vode čitatelja u ugodnu "šetnju" kroz prošlost hercegovačkih krajeva, počevši od Mostara, Trebinja, Gacka, Nevesinja, Stoca, Ljubinja i Ravnog, sve do Neuma, Čapljine, Čitluka, Ljubuškog, Gruda, Posušja, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Rame, Konjica i Jablanice.

Stare fotografije hercegovačkih gradova više od deset godina vrijedno je skupljao i uredno arhivirao Branimir Martinac vlasnik galerije Martino, a večeras ih je odlučio predstaviti u reprezentativnoj fotomonografiji.

"Riječ je o megamonografiji na više od 300 strana u kojoj je kroz fotografsku priču prikazana Hercegovina. Nakon 15 godina traženja, skupljanja i arhiviranja fotografija, došao je i dan da ugledaju svjetlo dana i u najljepšem svjetlu prikažu Hercegovinu", kazao je Martinac

Drago Marić, jedan od promotora fotomonografije, kazao je kako ova knjiga ima posebno historijsko i kulturološko značenje.

"Fotomonografija ima historijsko i kulturološko značenje. Iz 300 fotografija može se vidjeti kako su hercegovačka sela postajala gradovi, kako su ljudi od čobana postajali intelekutalci i kako se kroz posljednjih 100 godina Hercegovina razvijala. Zato je ovo važna knjiga, jer kroz retrospektivu fotografija pokazuje kulturološki, urbani kao i socijalno-ekonomski razvoj Hercegovine", smatra Marić.

Fotomonografiju koja je štampana u Zagrebu grafički je oblikovao Martin Gabrić, a fotografija s korica je nastala 1960. godine i umjetničko je djelo čuvenog hrvatskog fotografa Teodora Toše Dapca.

Uz fotografa Dabca monografija okuplja i fotografije čiji su autori: Anton Zimolo, Blago Čale, Ivica Grubišić, Boris Engelgardt, Stjepan Tomlinović, Ferdo Miličević, Šemsudin Zlatko Serdarević, Ćiril Ćiro Raič, Karlo Drago Miletić, Dragan Pezelj, Milan Majerski, Taib Balić, Franz Laforest, Casar Vlajo, František Franjo Topić, Grgo Kozina i Keith Chester.

U fotomonografiju je uvršten i značajan broj fotografskih ostvarenja nepoznatih autora, pohranjenih u arhivima Galerije Martino i Zemaljskoga muzeja u Sarajevu te u Arhivu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Izlazak iz štampe knjige, koja je istinska antologija starih fotografija iz svih urbanih središta Hercegovine, najavljen je izložbom "Muzej sjećanja".

Fotomonografija koja je štampana u 500 primjeraka pod uredničkom palicom Branimira Martinca, nudi jedinstven način „šetnje“ kroz hercegovačku hronologiju posljednjih 100 godina.