Kultura
60

Prošle su 52 godine otkako se Ivo Andrić okitio Nobelovom nagradom

Klix.ba
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Na današnji dan 1961. godine Komisija za dodjelu Nobelove nagrade odlučila je da njen laureat bude bh. književnik Ivo Andrić. Tako je pisac romana "Na Drini ćuprija" postao i do danas ostao jedini književnik nobelovac s prostora bivše Jugoslavije.

U objašnjenju Komisije za dodjelu nagrade stajalo je da Andrić ima veliku epsku silu u literarnom izražavanju kojom uspješno opisuje teme iz historije svoje zemlje i sudbine ljudi iz svoga područja.

Najveće svjetsko priznanje velikanu Andriću je dodijelio dr. Anders Esterling u raskošnoj dvorani Koncertne palate švedske akademije. Pisca je u Štokholmu pratila supruga Milica.

Nagradu koju je dobio naš nobelovac je odlučio dati za unapređenje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku u ulici Zenjak. Srednju školu završio je u Sarajevu, a nakon toga odlazi na Mudroslovni fakultet Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu, no školovanje nastavlja i u Beču i Krakovu.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su "Ex Ponto", "Nemiri", "Prokleta avlija", '"Znakovi pored puta", "Put Alije Đerzeleza", te "Na Drini ćuprija", djelo objavljeno 1945. godine, a Nobelovom nagradom nagrađeno 1961. godine.