Kultura
0

Proslavljeni reditelj Elia Suleiman na 19. Sarajevo Film Festivalu

Klix.ba
Elia Sleiman (Foto: SFF)
Elia Sleiman (Foto: SFF)
Ugledni reditelj, glumac i pisac Elia Suleimana gost je 19. Sarajevo Film Festivala, objavljeno je na zvaničnoj web-stranici SFF-a.

Jedan od najpoznatijih reditelja iz arapskog svijeta, Elia Suleiman u Sarajevo dolazi u ulozi umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi (Doha Film Institute - DFI), nezavisne i neprofitne kulturne organizacije iz Katara koja promovira globalno filmsko stvaralaštvo. DFI i Sarajevo Film Festival sklopili su strateško partnerstvo s ciljem prikazivanja posebno izabranih filmova, omogućavanja filmske razmjene i jačanja veza između arapske i evropske kinematografije.

Višestruko nagrađivani reditelj dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja za svoje filmove uključujući nagrade filmskih festivala u Cannesu, Veneciji i Rimu. Elia Suleiman sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima kao član žirija te bio gostujući predavač na uglednim univerzitetima i institucijama kulture širom svijeta.

Suleiman, proslavljena ikona savremenog filma, za svoje filmove je osvojio mnoge međunarodne nagrade. Njegovi igrani filmovi su „Vrijeme koje preostaje“(The Time that Remains) (2009.), koji je bio izabran za službeni takmičarski program Filmskog festivala u Cannesu i osvojio nagradu Crni biser (Black Pearl Award) za najbolji narativni film sa Bliskog istoka na Filmskom festival u Abu Dhabiju 2009. godine; „Božanska intervencija“ (Divine Intervention) (2002.), dobitnik nagrade žirija,međunarodne nagrade filmskih kritičara FIPRESCI u Cannesu i nagrade Evropske filmske akademije za najbolji strani film u Rimu;„Hronika nestajanja“ (Chronicle of Disappearance) (1996.) osvojio je nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji. Njegov najnoviji kratki film Dnevnik početnika (DIiary of a Beginner), inače dio omnibusa 7 Dana u havani prikazan je u okviru službene selekcije Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu.

SFF