Festival prijateljstva
0

Proslava 55 godina KUD-a 'Azot' Vitkovići

FENA
Ljepota folklorne nošnje i tradicionalnih igara i pjesama ispunila je sedmu noć goraždanskog “Festivala prijateljstva”.

U okviru ove manifestacije vrijedan jubilej - 55 godina rada i postojanja, koncertom i vatrometom obilježio je KUD “Azot” Vitkovići. Riječ je o folklornom društvu koje je nekada nosilo naziv “Slaviša Vajner Čiča” i slovilo za jedno od najuspješnijih na području bivše Jugoslavije.

Kako je Feni kazao predsjednik i koreograf KUD-a “Azot", ovo društvo je 1954. godine formirala Fabrika azotnih jedinjenja i uporedo s njom razvijao se i KUD, koji, za razliku od fabrike, uspješno egzistira i danas.

“Zaista smo ponosni na sve godine iza nas jer slovili smo za društvo koje je imalo najviše turneja. Samo neke od destinacija bile su Francuska, Španija, Poljska, Turska, Njemačka, Italija, Austrija... Kroz ovo društvo prošle su brojne generacije koje su ostavile neizbrisiv trag u biografiji Azota, a i danas se oko 250 prvenstveno mladih ljudi okuplja u ovom društvu njegujući tradiciju svih naroda bivše Jugoslavije”, kazao je Gušo.

Proslavu 55. rođendana KUD-a “Azot” Vitkovići svojim nastupima upotpunili su brojni gosti, interpretatori sevdaha te članovi kulturno-umjetničkih društava. Ljepotu folklorne igre i pjesme područja iz kojih dolaze brojnim posjetiocima predstavili su i KUD “Ivan Planina” iz Tarčina, “Mladi metalac” iz Hadžića, Ansambl narodnih igara i pjesama goraždanskog Centra za kulturu te KUD “Izmir” iz turskog grada Gaziemira.

Specijalna gošća večeri bila je Hanka Paldum, koja je za hiljade posjetilaca priredila sjajan koncert. S njom je u grad na Drini doputovala i ekipa turske državne radio-televizije TRT koja snima reportažu o njenom privatnom i poslovnom životu.

«U produkciji TRT-a, na moje insistiranje, snimit ću sevdalinke ne samo na turskom nego i bosanskom jeziku, a ovdje u Goraždu snimili su i dio mog koncerta. Naravno, to je još jedno priznanje mom dugogodišnjem radu», kazala je Hanka Paldum.