Kultura
0

Prosjačka opera na makedonski način u Mustafićevoj režiji

Klix.ba
Na Ohridu je, u sklopu Festivala "Ohridsko ljeto", u izvedbi Albanskog teatra iz Skoplja premijerno izvedena "Prosjačka opera" u režiji bh. reditelja Dine Mustafića, rađena prema dramaturgiji Željke Udovičić Pleštine, prema tekstu Vaclava Havela.

Publika je ovacijama pozdravila predstavu koja je na hrabar način povezala Havelov tekst sa makedonskom političkom stvarnošću, baveći se pojmovima korupcije i kriminala, te povezanosti režima i kriminalaca.

Uspjehu predstave doprinijela je i izvrsna glumačka igra u kojoj su se ispreplitali songovi i plesne numere, dok makedonski mediji posebne zasluge pripisuju režiji Dine Mustafića. "Dinamična, oštra, burna, kompaktna i inventivna, komična, ironična, takva je, očekivano, bila i režiserska koncepcija poznatog Dine Mustafića", ističe između ostalog Tina Ivanova iz Utrinskog Vesnika. Prema pisanju Dnevnika, predstava pod rukovodstvom bh. režisera uspijeva u potpunosti osvijetliti odnose između režima i kriminalaca, korupcije i kriminala.

O samoj predstavi Mustafić navodi da je Havelova "Prosjačka opera" brilijantna politička satira o sistemu u kojem služimo, licemjerstvu i hipokriziji društvenog morala. "Iz današnje perspektive to izgleda kao tranzicijski horor u kojem se ništa nije promijenilo u odnosu na represivne i ideološke sisteme, samo je sada sve otvorenije, direktnije i beskrupoloznije", ističe Mustafić napominjući kako su u predstavi inkorporirani mnogi dokumentarni dijelovi iz političkog života Makedonije, scenski uobličeni kroz novinske naslove, komercijalne reklame, tweetove.

"Pokazalo se da je publika prepoznala aktuelnost Havelovog teksta, političkog modela vladanja na Balkanu, gdje se kroz 'demokratske procese' dogodila strašna pljačka, radikalno siromašenje društva, gubitak svih moralnih normi i sprega kriminala i vlasti", prokomentirao je na kraju Mustafić.

Scenografiju za predstavu radio je Dragutin Broz, muziku potpisuje Trimor Domi, koreografiju Gjergj Prevazi, dok su na čelu odlične glumačke ekipe Xhevdet Jashari, Adem Karaga, Bajrush Mjaku i drugi.