U blizini rodnog grada
17

Pronađeno jedno od prvih djela Hansa Christiana Andersena

Klix.ba
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
Na dnu jedne kutije u blizini grada u kojem je odrastao danski pisac bajki Hans Christian Andersen pronađeno je jedno od prvih djela koja je napisao.

Djelo nazvano "Svijeća od loja" je kratka priča o cijenjenoj svijeći koja postane prljava i zanemarena sve dok se ne prepozna i ne zapali njena unutrašnja ljepota.

Na kraju ovog rukopisa pisanog mastilom stoji i posveta: "Za Mme Bunkeflod, od predanog HC Andersena".

Eksperti vjeruju da je pisac ovu priču napisao sredinom 1820-ih godina. Oni također vjeruju da je gospođa Bunkeflod udovica koju je Andersen posjećivao, kojoj je čitao i od koje je pozajmljivao knjige kao dijete. Međutim, kako kažu, ovo je vjerovatno kopija izvornog djela koje je vremenom izgubljeno.

Historičar Esben Brage je djelo otkrio slučajno dok je pregledao kutije u Nacionalnoj arhivi na ostrvu Funenu. Međutim, eksperti kažu da je ovo djelo od 700 riječi prejednostavno za Andersenove standarde, pa zbog toga vjeruju da je napisano dok je pohađao gramatičku školu.

Hans Christian Andersen je rođen u Odenseu. Otac mu je bio obućar, a majka pralja. Prije nego je 1835. godine objavio prvu knjigu bajki pisao je poeziju. Prije smrti 1875. godine Andersen je napisao stotine bajki koje su prevedene na više od sto jezika.