Zupčići kod Goražda
0

Pronađeni ostaci kuća starih 6.500 i 7.000 godina

FENA
Foto: Gorazde-x.com
Foto: Gorazde-x.com
Na osnovu analize keramike koju su arheolozi pronašli na lokalitetu Jagnjilo u selu Zupčići, općina Goražde, jasno je dokazano da su se na ovom lokalitetu susretala dva velika neolitska kulturna kompleksa balkansko-anadolski i jadransko-mediteranski, izjavila je Feni voditeljica stručnog tima arheologinja Zemaljskog muzeja Zilka Kujundžić - Vejzagić.

Od početka arheoloških radova na ovom lokalitetu 24. augusta pronađeni su brojni fragmenti neolitske keramike, obrednog posuđa, žrvnjevi, alatke, jedna posuda za livanje metala, glačane kamene sjekire, utezi za tkalački stan…

Kujundžić-Vejzagić kaže da su ostaci kuća pronađenih na ovom lokalitetu, starih između šest i po i sedam hiljada godina dosta veliki te da će se tačne dimenzije ustanoviti daljnjim istraživanjima. Međutim, po njihovoj konstrukciji već se može reći da imaju oblik karakterističan za neolitsku Vinčansku kultutru.

Kaže da je posebno zanimljivo što su nađeni brojni fragmenti keramike Lisičićke kulture koja je pripadala jadransko-mediteranskom kulturnom kompleksu.

Keramika Vinčanske kulture nađena na ovom lokalitetu, koja je pripadala balkansko-anadolskom kukturnom kompleksu pokazuje jake veze s vinčanskim naseljima u dolini rijeke Morave u Srbiji.

Naselja pronađena na ovom lokalitetu imaju zajedničke elemente s neolitskim naseljima nađenim u Gornjoj Tuzli i Varoši u sjeveroistočnoj Bosni. Osim toga u gornjem sloju otkrivena je jedna latensko-rimska fibula i nešto keramike koja bi mogla pripadati tom periodu, prijelazu iz stare u novu eru.

Predviđeno je da radovi na lokalitetu Jagnjilo traju do 17. septembra, a u njima osim stručnjaka Zemaljskog muzeja učestvuju stručnjaci s Univerziteta u Kilu u Njemačkoj, među kojima su paleobotaničari i geolozi.

Najavljeno je da će tokom dana ovo izuzetno arheološko nalazište posjetiti federalni dopremijer, ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.