Kultura
0

Pronađena nepoznata zbirka Nerudine poezije

FENA
U Čileu je pronađena zbirka nepoznatih pjesama nobelovca Pabla Nerude, a kolekcionar u čijem je vlasništvu otkriva da su pjesme posvećene rođakinji Nerudine supruge s kojom je pjesnik bio u romantičnoj vezi.

Otkrivena zbirka 'Album de Isla Negra' sadrži 14 pjesama, a napisana je 1969. godine. Čileanski pjesnik Pablo Neruda posvetio ju je Aliciji Urrutia, nećakinji svoje supruge Matilde Urrutia, koja je zajedno s njima živjela.

Sadašnji vlasnik zbirke i inače gorljivi kolekcionar Nerudinih djela Nurieldin Hermosilla uvjeren je da je riječ o originalu jer su pjesme pisane za Nerudu prepoznatljivom zelenom tintom, a također svjedoče o pjesnikovoj ljubavi prema mladoj djevojci, o kojoj su biografi čileanskog nobelovca već prije pisali.

Zbirku je kupio od jednog preprodavača knjiga, koji ju je pak kupio od nepoznate osobe. Kolekcionar tvrdi da je zbirku u javnost proturila sama Alicia kako bi napokon priču o njihovoj ljubavi učinila vjerodostojnom i prekinula mit i spekulacije.

Neruda je umro u 69. godini 1973., 12 dana nakon državnog udara Augusta Pinocheta. Otada pa sve do 1990. njegova djela bila su zabranjena u Čileu.

Pravo ime ovog pjesnika bilo je Neftali Ricardo Reyes Basoalto, a pseudonim je uzeo inspiriran imenom češkog pisca Jana Nerude.