Kultura
0

Pronađena Da Vincijeva slika vrijedna 200 miliona dolara

FENA
Slika "Salvator Mundi"
Slika "Salvator Mundi"
Neugledna i naizgled bezvrijedna slika koju je prije šest godina na aukciji predmeta iz jedne zaostavštine kupio konzorcijum američkih dilera umjetnina zapravo je djelo Leonarda da Vincija i danas bi na tržišu lako dostigla cijenu od 200 miliona dolara, piše londonski "Telegraph".

Riječ je o slici na drvetu "Salvator Mundi" (Spasitelj Svijeta) koja prikazuje Isusa Krista koji u jednoj ruci drži globus dok drugom blagosilja i koja se smatra jednim od najznačajnijih otkriča u umjetnosti u posljednjih 100 godina.

Sliku su analizirali i autentifikovali stručnjaci Metropoliten muzeja u New Yorku koji su je procijenili na 200 miliona dolara.

"Slika je djelovala kao kopija. Bila je u jako lošem stanju i djelovala sablasno", kazao je jedan od stručnjaka koji su je pregledali.

"Kada su sa nje skinuti naknadni slojevi boje, pojavilo se originalno, izuzetno delikatno djelo i svi smo se složili da je to Leonardov rad", dodao je on.

Slika ima veoma interesantnu historiju. Njen prvi vlasnik bio je engleski kralj Charles I, a zatim njegov potomak Charles II. Kasnije joj se gubi trag, da bi se ponovo pojavila u XIX vijeku u vlasništvu Francisa Kuka.

Godine 1958, prodata je na aukciji za svega 45 funti, ali kao djelo Giovannia Boltraffioa, jednog od Da Vincijevih učenika.

"Salvator Mundi", koja pomalo podsjeća na Mona Lisu, bit će predstavljena zajedno s drugim djelima slavnog italijanskog majstora u okviru izložbe pod naslovom "Leonardo da Vinci, slikar na milanskom dvoru", koja će od 9. novembra biti priređena u Nacionalnoj galeriji u Londonu.