Sajam knjige
0

Promovisane knjige pisaca iz dijaspore

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara BiH predstavilo je danas, u okviru Sajma knjige "Do posljednjeg slova" zbirku pripovjedaka 27 pisaca iz dijaspore, knjigu "Priče“ koju su priredili Osman Arnautović i Antonije Nino Žalica.

To je prva knjiga koja je objedinila autore i dala pregled bosanske dijaspore.

Isto Ministarstvo, zajedno sa Kulturnim društvom "Preporod" iz Zagreba predstavilo je knjige Enesa Kiševića "Riječi vraćene kući”, Feđe Šehovca "Drž se (b)Alija“, Mirze Mešića "Ismal iznutra”, Filipa Mursela Begovića "Kad zora razrjeđuje strah“ i Amira Bukvića "Rastanak“ te promoviralo časopise Behar, Preporodov Journal i Jasmin.

Romane Enesa Topalovića "Na kraju svega” i "AMANet MREŽA“, kao zajednički projekt, predstavili su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, VBZ Zagreb i TDK Šahinpašić Sarajevo.

"Na kraju svega“ je dobio nagradu za najbolji roman 2009. godine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, sa italijanskom kućom Infinito Edizioni, predstavili su knjigu Enise Bukvić „Naš put“. Knjiga je objavljenu i na italijanskom jeziku i ima ambiciju da upozna italijansku javnost sa multukulturalnim identitetom BiH.

U popodnevnom programu predstavljena je knjiga Adija Krdžalića "Atlantida“. Radi se o knjizi koja je nastala istraživanjem literature o Atlantidi, od antičkih grčkih pisaca pa do savremenih autora. Knjiga traga za odgovorom gdje je sada kontinent koji je bio okean, a gdje je okean koji je bio kontinent.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH predstavila je knjigu Hatidže Demirovski "Klica je u korijenu stabla“. Autorica kaže kako je knjigu pisala da bi pomogla svojim slijepim prijateljima kako ih ne bi progutala depresija, te da djeluje na "zdrave“ ljude da im probudi svijest, saopćio je Press centar Sajma knjige.