Šantićeve večeri poezije 2012
0

Promovisana zbirka "Mi znamo sudbu"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru manifestacije "Šantićeve večeri poezije 2012", koje se održavaju u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta GO Mostar, sinoć je upriličena promocija zbirke pjesama Alekse Šantića pod nazivom "Mi znamo sudbu", objavljene na češko-srpskom jeziku, u izdanju Udruženja građana "Luka Prag" iz Češke.

O knjizi su govorili urednik Stevan Tontić i Veso Đorem, predsjednik Udruženja – izdavača. Ovoj, po mnogo čemu posebnoj, promociji prisustvovao je i veleposlanik Češke Republike u BiH Tomaš Sunjog, koji je izrazio posebno zadovoljstvo zbog jačanja kulturnih veza između Češke Republike i naše zemlje.

"Zahvalan sam prijatelju i pjesniku Stevanu Tontiću koji je sastavio ovu antologiju u koju je uvršteno 70 pjesama. Pjesme su preveli Ludek Kubišta i Irena Venigova. Pa, i sam Aleksa Šantić je, da bi bolje razumio poeziju čeških prijatelja, preveo cijelu poemu sa češkog na srpski 1919. godine.

Sastavni dio ovog izdanja je i film, na DVD-u 'Moj brat Aleksa' redatelja Aleksandra Jevđevića. Posebno sam srećan i zadovoljan što imamo priliku da ovu knjigu predstavimo, ovdje, u Mostaru – iz koga je sve i poteklo - a među svojim dragim prijateljima", kazao je Đorem prilikom predstavljanja.

Manifestacija "Šantićeve večeri poezije 2012" nastavlja se večeras kada je na programu večer 'Suvremenih pjesnika' u okviru koje će nastupiti pjesnici: Vinka Perišić Šarenac, Vesna Kapor, Zoran Vučić, Anes Oručević i Berislav Jurić. U sklopu večeri biće predstavljena i knjiga 'Meho Džeger – pjesnik prezrenih i odbačenih'. I ova večer će, kao i prethodne, biti održana u Vladičanskom dvoru s početkom u 20 sati, a ne na stepenicama kod Starog mosta, kako je prvobitno bilo najavljeno (zbog toga što vremenske prilike to ne dozvoljavaju).

"Šantićeve večeri poezije 2012" završavaju se sutra, u subotu, svečanom dodjelom književne nagrade "Aleksa Šantić", kojoj će prethoditi predstavljanje najnovije zbirke pjesama aktualnog nositelja nagrade pjesnika Đorđa Sladoja. Svečanost počinje u 20 sati, u holu Vladičanskog dvora u Mostaru.