Kultura
23

Promovisana knjiga 'Žene koje pušu u čvorove' Ece Temelkuran

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Turska novinarka Ece Temelkuran promovisala je knjigu ''Žene koje pušu u čvorove'' na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo u okviru festivala knjige Bookstan.

"Ovo je roman o preživljavanju žena i njihovim odnosima. Glavne junakinje su četiri žene koje su odlučile prijeći pustinju kako bi ubile muškarca, koji je slomio srce jednoj od njih", kazala je Temelkuran.

Brojne događaje koji su proteklih godina potresali Bliski istok i sjevernu Afriku potaknule su i podržale žene, zbog čega ih je turska književnica odlučila prikazati iz njihove perspektive.

Život žene, po njenim riječima, najjasniji je pokazatelj politike i društvene situacije u nekoj zemlji.

"Naslov se odnosi na jednu suru u Kur'anu u kojoj se kaže: "Bojte se žena koje pušu u čvorove, bojte se njihove čarolije". To je poruka te knjige", istakla je Temelkuran večeras ne promociji.

Roman, koji sagledava mogućnosti i prava žena u suvremenom islamskom svijetu, već je postao bestseller u Turskoj i Njemačkoj.

To je jedan od najpoznatijih naslova Temelkuran, a dosada je objavila desetak knjiga i dvaput je proglašena najčitanijom političkom kolumnisticom u Turskoj.

Uglavnom piše o temama koje su kontroverzne u Turskoj, o kurdskom i armenskom pitanju, oslobođenju žena i pitanjima političkih zatvorenika.