Tuzlanski profesor izdao knjigu
0

FOTO / Promovisana knjiga "Pišem o svom životu" dr. Ante Raosa

Piše: D. Brkić
Dr. Anto Raos (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ugledni tuzlanski profesor, privrednik, sportista i sportski, ali i funkcioner u mnogim drugim oblastima društvenog života dr. Anto Raosu, u povodu svog 80. rođendana i 75. rođendana svoje supruge Radmile, napisao je knjigu pod naslovom "Pišem o svom životu".

Recenzent knjige, novinar Mirza Mukić, ističe da je riječ o knjizi istine i ljubavi.

Neki bi o knjizi teoretisali kao autobiografiji, drugi bi dodali nešto memoarske forme, treći o nečemu drugom, ističe Mukić, uz konstataciju kako bi svi pogriješili, ali i imali donekle pravo.

"Autor govori o sebi u prvom licu, što je šuma puna skrivenih zamki, ali nenametljivo i često gotovo kao posmatrač sopstvenog života, vezujući uz svoj lik nesebično i kavaljerski sebi drage osobe, prije svih suprugu Radmilu, djecu, rodbinu, prijatelje…", napisao je u recenziji Mirza Mukić, uz zaključak da će knjigu pročitati samo oni koji budu imali tu privilegiju.

Dr. Anto Raos je knjigu posvetio onima s kojima je, kako je naveo, "proveo najveći dio svoga života, dijelio radosti i proživljavao žalost", to jest, supruzi Radmili, kćerkama Željki i Marijani, i svima njima najmilijima.

Čovjekov životni vijek omeđen je vremenom između rođenja i smrti, kaže doktor Raos, a sve što se između događa, za svakog čovjeka je različito, navodi on.

"Svaki život je zasebna priča. Tako i moj život ima svoju priču, koju sam želio ispričati mojoj djeci, unucima, praunucima, prijateljima i ostalim koji su meni bliski i vrlo dragi", objasnio je dr. Anto Raos na početku knjige, koja opisuje vrijeme od rođenja do danas, govori o široj i bližoj rodbini, porijeklu porodice Raos, životu, radu, dostignućima, nevoljama i radostima.

Teško je reći u kojoj oblasti se dr. Raos najviše iskazao, da li u privredi kao čelni čovjek KHK Kombinata "Boris Kidrič" Lukavac i Kombinata "Sodaso" Tuzla, ili Privredne komore BiH, ili pak kao javni društveni radnik, sportista, sportski funkcioner.

Knjige neće biti u prodaji, a moći će je pročitati samo privilegovani. Među njima su i tuzlanski novinari, doajeni: Emin Tahirović, Miroslav Petrović, Vehid Jahić, Mirza Mukić, Đuro Škondrić, Marko Divković…