Višegrad
0

Promovisana knjiga "Molski akordi"

SRNA
Foto: Visegrad24.info
Foto: Visegrad24.info
Promocijom knjige "Molski akordi", autora Mirka Demića, dobitnika Andrićeve nagrade za prošlu godinu, u Višegradu su sinoć završene sedmodnevne svečanosti posvećene obilježavanju 117. godišnjice od rođenja pisca i nobelovca Ive Andrića.

Ističući u prvi plan pripovjetku iz knjige po naslovom "Zagranični razgovori", Demić je rekao da se u njoj pojavljuju likovi istorijskih ličnosti i to najsurovijeg vojskovođe turske imperije Omer-paše Latasa i velikog diplomate tog vremena Đorđa Markovića Kodera, koji je 15 godina radio kao prevodilac i posrednik i znao 17 svjetskih jezika.

"Meni su bila interesantna istraživanja kako se Latas osjećao dok je vodio rat protiv sopstvenog naroda jer, poznato je to, da je bio Srbin iz Like.  Istorijski je dokazano da su se ova dva lika susrela u Mostaru na pregovorima oko rješenja hercegovačkog ustanka", rekao je Demić.

Istoričar umjetnosti iz Zadužbine Ive Andrića u Beogradu Žaneta Đukić Perišić kaže da "Demić u knjizi posmatra svoje junake u graničnim situacijama i prelomnim trenucima".

"Njegovi junaci su pripadnici naroda koji boluje od previše  istorije koja se ponavlja u istim oblicima njegovog  stradanja onog  koji obitava na trusnom području istorijskih prasaka, prekretnica, sunovrata i preokreta", rekla je Perišićeva.

Ona ističe da se pisac bavi problematikom izbjeglištva i iskorijenjenosti, odnosom između izgnanika i došljaka, makar on bio sunarodnik ili istovjernik.

Mirko Demić iz Kragujevca je 34. dobitnik Andrićeve nagrade za priču ili zbirku priča.