"Umjetnost islamske kaligrafije"
0

Promovisana knjiga Ćazima Hadžimejlića

FENA
U Bošnjačkom institutu Adil Zulfikarpašić, u srijedu uvečer je promovisana knjiga "Umjetnost islamske kaligrafije" autora prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, a u organizaciji "ITD Sedam" koji je ujedno i izdavač ovoga djela.

Promotori knjige bili su prof. dr. Esad Duraković, prof. dr. Ibrahim Krzović, prof. dr. Metka Kraigher-Hozo, mr. Amel Suljović i Anis Aljić, te ugledni profesori na prestižnom univerzitetu "Mimar Sinan" iz Istanbula.

Profesor dr. Islam Secen, koji je bio mentor Ćazima Hadžimejlića tokom njegovog boravka na univerzitetu je sa puno emocija govorio o autoru.

"Kada se u jednoj kulturi pojave izuzetne knjige kao ova, tek se tada zapitamo kako smo mogli bez ovakog djela", rekao je akademik prof. dr. Esad Duraković koji je govorio o kaligrafiji kao jednoj od najstarijih formi islamskog izraza, onom sakralnom tj. kur'anskom tekstu, jer je, naglašava prof. Duraković, "kaligrafija vezana za sakralno i taj tekst je vodio kaligrafiju do njenoga savršenstva".

Autor je kompetentan da napiše ovako obimno djelo, koje nudi bh. javnosti jer on sam je kaligraf koji iscrpno predstavlja stilove ove umjetnosti i upoznaje nas s nizom kaligrafskih autoriteta. Hadžimejlić prati i obrazlaže historiju kaligrafije i on sam kao kaligraf oplemenjuje islamsku kaligrafiju i tako svojim autoritetom ispunjava prazninu koja je bila prisutna.

Profesor dr. Ćazim Hadžimejlić je diplomirao i doktorirao na univerzitetu "Mimar Sinan" u Istanbulu, odsjek historija umjetnosti tursko-islamska umjetnost. Deset godina je predavao na univerzitetu "Mimar Sinan", a trenutno predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Obradio je više rukopisa i imao preko 27 samostalnih izložbi.

U Bošnjačkom institutu je priređena i izložba njegovih kaligrafskih djela koja će narednih desetak dana biti otvorena za posjetioce.