Dom mladih Tuzla
0

Promovisan roman "Luter i Orlović“

FENA
Dom mladih Tuzla
Dom mladih Tuzla
U organizaciji Doma mladih Tuzla, ispostava Dom kulture Tuzla i Izdavačke kuće "Bosanska riječ" sinoć je u Gornjoj Tuzli promovisano još jedno književno djelo.

Riječ je o romanu "Luter i Orlović", autora Ševka Kadrića.

Radnja romana smještena je u XVI stoljeće u vrijeme uspjelih kršćanskih reformi i neuspjele reforme u islamu. Akteri romana su Martin Luter i Hamza Orlović.

Čovječanstvo danas, ništa manje nego u vrijeme junaka romana (XVI stoljeće), ima velikih problema. Martin Luter i Hamza Orlović za svoje vrijeme i izbavljenje su tražili najprikladniji lijek, tražili Boga u srcu ljudi. Put do srca je bilo učenje maternjeg jezika i prevođenje svetih knjiga na taj jezik.

Roman "Luter i Orlović" uskoro će biti preveden i na švedski jezik.

"Meni kao Tuzlaku je priča bila nevjerovatna, bio sam ponosan da je naš čovjek, Hamza Orlović baš iz Gornje Tuzle, bio najučevniji čovjek svog vremena u Otomanskoj imperiji i pokušao promijeniti taj svijet baš kao i Martin Luter. Drago mi je da je baš "Bosanska riječ" u svojoj ediciji savremenog romana objavila ovaj fantastični roman", kazao je Šimo Ešić, direktor izdavačke kuće Bosanska riječ.

Ševko Kadrić rođen je u Foči, a školovao se u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. Radio je kao profesor u Prvoj sarajevskoj gimnaziji i na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu.

Objavio je nekoliko knjiga i romana "Posljednji bosanski bogumil i druge priče“ (zbirka pripovijetki, prevedena i objavljena i na švedskom jeziku), Proleter do smrti (roman), Sara (roman), Zagubljene slike (roman, upravo objavljen na švedskom jeziku).

Živi i radi u Švedskoj.