Dom mladih
0

Promovisan časopis za poetička istraživanja i djelovanja (SIC!)

FENA
Promocija časopisa za poetička istraživanja i djelovanja (SIC!) održana je u petak u amfiteatru Doma mladih.
Časopis je prošle godine pokrenula grupe studenata književnosti Filozofskog fakulteta. Do sad su izašla tri broja.

Tokom promocije mogla su se čuti mišljenja da (SIC!), obzirom na otvorenost i jasno izražene stavove ovih mladih ljudi, predstavlja bitan kulturni događaj na bh. prostorima. (SIC!), kako je rečeno, časopis je s autorskim stavovima, otvoren, provokativan, satiričan, koji baštini tradiciju Ferala, Zareza i bavi se bh. svakodnevnicom.

U programu promocije upriličena su dva javna razgovora - sa Amerom Tikvešom, magistrom književnosti razgovarano je o književnim kanonima i ženskoj bošnjačkoj književnosti, te sa Hanom Stojić, ovogodišnjom dobitnicom nagrade Farah Tahirbegović o prevođenju naše književnosti na strane jezike i nastupima BiH na Lajpciškom sajmu knjige.

Upriličen je i kviz "Ko želi biti književni kritičar", koji je do suza nasmijao prisutnu publiku, koja je imala priliku prisustvovati inteligentnom i duhovitom seciranju tzv. književno kritičkih autoriteta.

Srđan Mršić (ovogodišnji dobitnik nagrade Fondacije fra Grgo Martić za prvu knjigu poezije) i Amir Kolar čitali su poeziju, Lamija Begagić je čitanjem priče iz nove knjige "Jednosmjerno" još jednom pokazala zašto spada u sami vrh bh. proze.

A na kraju večeri istinska poslastica. Mirnes Sokolović i Edin Salčinović izveli su ciklus prepjevavano-pjevane poezije, u kojem su kroz obrade pjesama poput 'Teško vrijeme za matore', 'U Stambolu na Bosforu' i drugih progovorili o bh. aktuelnim događanjima i ličnostima.

Časopis (SIC!), kako je rečeno na promociji, ima mogućnosti da izlazi još do kraja godine, a da li će nastaviti zavisi od sredstava. A bilo bi šteta da se ugasi.