Kultura
0

Promovirane dvije knjige poznatog bh. autora i intelektualca Uge Vlaisavljevića

FENA
U Sarajevu su sinoć promovirane dvije knjige autora Uge Vlaisavljevića "Rat kao najveći kulturni događaja" i "Pripitomljavanje nacionalizma".

Promotori ovih, kako su ih nazvali, provokativnih knjiga bili su Jasminka Babić-Avdispahić, Esad Bajtal, Stevan Tontić, Ivan Lovrenović, Enver Kazaz i Muhamed Dželilović.

Kako je rečeno na promociji, riječ je o knjigama koje osvjetljavaju fenomen etnonacionalizma u svojoj ratnoj i poratnoj izvedbi.

Kroz ove dvije knjige Vlaisavljević otvara dvije "tematske rane", koje ga očito najviše more.

Svojom lakoćom u pisanju teških tema i analizama dnevnih detalja u BiH, autor potiče čitatelje da počnu kritički razmišljati o svojoj političkoj stvarnosti.

On u jednoj od svojih knjiga dolazi do zaključka kako nacionalizam ne treba ukloniti, nego ga pripitomiti, što su i promotori smatrali zanimljivim promišljanjem.

Na promociji se moglo čuti i da ove knjige, pored svoje sadržine, pokazuju kako se jedan bh. intelektualac izdvojio od "salonske inteligencije".

Ugo Vlaisavljević jedan je od najangažiranih intelektualaca u BiH. Autor je brojnih knjiga iz fenomenologije, psihoanalize, te analitičke i političke filozofije.

Redovan je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i predsjednik PEN Centra BiH.

Pored promocije njegovih knjiga, u prisustvu univerzitetskih profesora, književnika, filozofa, politologa, sociologa, umjetnika i akademika, održan je i okrugli sto "Nacionalizam u poslijeratnom stanju".