Kultura
0

Promovirana zbirka kolumni Senada Avdića

FENA
Promocija knjige izabranih kolumni "Noćas spaljujemo iluzije"novinara i urednika sedmičnika Slobodna Bosna, Senada Avdića, ukoričena pod nazivom "E, jebi ga jarane" održana je u petak na prostoru bosanskog kraljevskog grada Bobovca.

Sam autor istakao je da je izabrao upravo ovaj prostor više da bi promovisao Bobovac koji je značajan dio bh. prošlosti, a koji mnogi nikad nisu ni posjetili, nego svoju knjigu.

O zbirki kolumni koje su nastajale od 1991. do 2007. godine govorila je novinarka i književna kritičarka Adisa Čečo. Ona je istakla da je knjiga vrijedan dokument za buduće istraživače, ali i da se može čitati kao politički triler, kao roman u kojem se likovi ponavjalju.

Promociju su upotpunile i žene iz Udruge za očuvanje tradicije Bobovca iz Kraljeve Sutjeske, koje su pjesmom, igrom i nošnjom podsjetile na neke ovdašnje običaje i ujedno duhovitim momačko ženskim napjevima i nasmijale prisutne.

Bobovac je mjesto gdje se čuvala kruna bosanskoga kraljevstva i gdje su se sahranjivali bosanski vladari. Do samoga kraja srednjovjekovne bosanske države 1463. godine Bobovac je predstavljao simbol njezine političke samostalnosti i uklopljenosti u širi europski kontekst.