Kultura
0

Promovirana sabrana djela fra Petra Anđelovića

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Provincijalat Bosne Srebrene i Izdavačka kuća Rabic, upriličili su večeras u prostoru Međunarodnog studentskog centra u Kovačićima u Sarajevu promociju Sabranih djela fra Petra Anđelovića, bivšeg provincijala Bosne Srebrene, kojom će se obilježiti prva godišnjica njegove smrti, i završetak kulturnih programa obilježavanja 800. obljetnice Franjevačkog reda.

U programu su sudjelovali: fra Marijan Karaula, fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, fra Mirko Majdandžić, Božo Matić, Martin Raguž, Željko Ivanković i Goran Mikulić, a prisutnima su se obratili i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Haris Silajdžić, član Predsjedništva.

Sabrana djela čine pet ranije objavljenih knjiga i jedna iz fra Petrove ostavštine.

Urednik Sabranih djela je Željko Ivanković.

Šestu knjigu iz fra Petrove ostavštine "Slobodni u slobodnoj Crkvi" priredio je Alen Kristić u saradnji s Ivankovićem.

Sabrana djela fra Petra Anđelovića sastoje se iz naslova: "Mi ostajemo", " Vjerni Bogu, vjerni Bosni", "Bosanski franjevci na pragu trećega tisućljeća", "Stvarnost(i) okom vjernika", "Franjevačka karizma u 26 slika" i "Slobodni u slobodnoj Crkvi".

Fra Petar Anđelović, bivši provincijal Bosne Srebrene, preminuo je u Sarajevu 14. januara 2009. godine u 72. godini.

"Mi u BiH naučili smo da su franjevci i akteri i svjedoci svih najvažnijih, najznačajnijih, dakle i onih najtragičnijih, razdoblja bosanske povijesti čijim su stoljetnim suputnicima, kako bi to rekao fra Ignacije Gavran", kaže urednik sabranih djela Željko Ivanković.

U povodu 800. obljetnice Franjevačkog reda i godišnjice smrti fra Petra Anđelovića, izdavačka kuća Rabic uobličila je Sabrana djela ovog uglednika franjevačkog reda i predaje ih danas širokoj javnosti.

"Zadovoljstvo mi je istaknuti da se ovim djelima zaokružuje i trajno zapisuje jedan plodan život življen za Bosnu i Hercegovinu i Bosnu Srebrenu, za svoju crkvenost, katoličanstvo, franjevaštvo, za svoje bosanstvo, hrvatstvo, nadasve - ljudstvo... Dakle, sve one vrijednosti koje je fra Petar uvijek i s ponosom isticao kao identitarne značajke svoga bića, tako vidljive na svakoj stranici svake od njegovih knjiga.

Zaokružujući ovako jedan plodan život, predajemo javnosti ova Sabrana djela fra Petra Anđelovića. Pisana sabrana djela! Ona druga fra Petrova djela, djela njegova čovještva i franjevaštva, djela vjernika na javnoj sceni... mnogo su veća i trajnija. No, ona su negdje drugdje zapisana, o njima se negdje drugdje vodi evidencija, nju bilježe neke druge knjige", rekao je Ivanković.

Ovom prilikom prezentirana je ideja otvaranja knjižnice koja bi nosila ime fra. Petra Anđelovića, a koja bi se nalazila u prostoru Studentskog centra.