Kultura
0

Promovirana publikacija "Historija europskog ujedinjenja kroz govore europskih političara 1946.-2006."

FENA
Povodom 50 godina od potpisivanja Rimskih ugovora i Dana Evrope, Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu organiziralo je prezentaciju publikacije "Historija europskog ujedinjenja kroz govore europskih poltičara 1946.-2006."

Publikaciju su promovirali bivši premijer KS i predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić te direktoriva Predstavništva Fondacije u Sarajevu Christina Catherine Krause koja je istakla važnost publikacije s historijskog aspekta.

"Publikacija, kroz govore koji su sažeti u njoj, objašnjava ciljeve, motive i aktere procesa ujedinjenja Evrope od Winstona Churchilla do Angele Merkel", objasnila je Krause.

Direktorica Fondacije je pohvalila rad i aktivnosti predsjedavajućeg Zvizdića u čijem mandatu je KS proglašen europskom regijom 2006.

Obraćajući se prisutnima Zvizdić istakao važnost pridruživanja BiH EU koja je, kako je rekao, jedna od najznačajnijih zajednica koje su formirane u historiji čovječanstva.

"KS je puno toga uradio na planu društvene, socijalne, političke i ekonomske klime te na taj način pokazao i dokazao našu želju da postanemo dio Evrope. Smatram da KS može biti kvalitetna matrica i paradigma onoga što, u principu, želi kompletna BiH", kazao je Zvizdić.

Publikacija je svojevrsna retrospektiva vodećih ličnosti Evrope, geneza razmišljanja ljudi koji su osmislili ideju ujedinjene Evrope i svojim nastupima i djelovanjem omogućili da se takva ideja i realizira.

U mnoštvu govora objavljenih u publikaciji prvo mjesto zauzima Winston Churchill s govorom "Neka bude stvorena Evropa" održanim u Cirihu 19. septembra 1946. u kojem apelira na stvaranje partnerstva između Njemačke i Francuske koji je, kako je rekao, prvi korak ka stvaranju evropske porodice.

U publikaciju su uvršteni i govori Roberta Schumana jednog od osnivača EU, Waltera Hallsteina, Konrada Adenauera, Francoisa Mitteranda, Helmuta Kohla, Tonyja Blaira, Romana Prodia i drugih.