Kultura
0

Promovirana monografija "60 godina biblioteke grada Sarajeva"

FENA
Monografija "60 godina Biblioteke grada Sarajeva" predstavljena je danas u Multimedijalnom centru "Mak".

Monografija je objavljena u povodu obilježavanja 60 godina postojanja JU Biblioteka grada Sarajeva koja se navršila 2007. godine. Uz manje statusne izmjene uspješno je prošla razvojni put do današnje moderno organizirane biblioteke.

Monografija je označena kao trajno svjedočanstvo o postojanju Biblioteke grada Sarajeva čije su generacije uposlenika svojim trudom i znanjem uvijek bili u službi građana ovog grada i postali njegov simbol.

Urednik monografije Narcis Saračević prisjetio se perioda nastanka ove knjige i istaknuo da je posao prikupljanja građe iziskivao mnogo vremena. Naglasio je da je taj posao otežala činjenica da je kompletna arhiva Biblioteke uništena početkom rata u BiH.

Direktor Biblioteke Mesud Smajić na današnjem je skupu istaknuo je da je 1947. godine osnovana Narodna biblioteka Trećeg rejona koja je kasnije dobila ime po bh. književniku Hasanu Kikiću. Od rejonske biblioteke sa skromnim fondom knjiga Biblioteka grada Sarajeva trenutno ima 16 pozajmnih odjeljenja, a u okviru toga djeluje i Centralna čitaonica, Dječija čitaonica, Njemačka čitaonica i Američki kutak.

Kao posebni fondovi izdvajaju se Zavičajna, Sarajevska i Spomenička zbirka, fond strane knjige, multimedijalna građa, te zbirka edukacionih sredstava za najmlađe.

Na današnjoj promociji monografije sudjelovao je akademik Muhamed Filipović i Ramo Kolar.