Kultura
0

Promovirana knjiga "Stari i umjetnički zanati u BiH", autora Mehmeda Pargana

FENA
U galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, u petak je promovirana knjiga "Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini", autora Mehmeda Pargana.

Promotor knjige Rasim Hamidović je rekao da su na pripremi knjige radili dvije godine, istražujući ono što ljudi rade od drveta, od ilovače, od metala.

Hamidović je istakao da je cilj bio upoznati i sačuvati zanate koji su u odumiranju i kojih u Evropi nema, a tokom istraživanja registrirali su 80 zanata koji su primjenjivani u seoskim porodicama, a koji se i danas primjenjuju.

Naglasio je da želi otvoriti pitanje očuvanja starih zanata te želi stvoriti uvjete da zainteresirani učenici, studenti postanu majstori ovih zanata.

Autor knjige Mehmed Pargan je rekao da tradicija, umjetnost i kultura življenja kroz ljudsku povijest, kod svih naroda se najbolje mogu pratiti ukoliko se prati povijest zanatstva civilizacije, te da su zahvaljujući očuvanju čaršija u BiH, očuvani brojni zanati, koji su također kao turistička atrakcija prezentirani svijetu.

Promocija knjige je organizirana u okviru manifestacije "BH radio 1-sa izvora 2012", a koju održava BHRT i BKC povodom osam godina emitiranja serijala emisija BH radija 1 "Selu u pohode" i 300 emitiranih emisija.

U okviru ove manifestacije održana je i revija tradicionalnih bh.nošnji, a posebno vrijedne i stare su nošnje iz Samostana duhovni centar "Karmel sv.Ilije" Buško Jezero, kao i nošnje KUD "Drvar" iz Drvara.

Kata Marković je demonstrirala izradu nošnje i nakita u Usori, dok je Ćamil Metiljević iz Hrasnice demonstrirao umijeće izrade saza, a Vehab Halilović iz sela Goduša u dolini "bosanskih piramida" izradu drvenih suvenira i frula.

Večeras će biti upriličen i koncert izvorne muzike na kojem će učesnici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine pokazati koji su to muzički instrumenti i napjevi baština našeg sela.

Cilj manifestacije "BH radio 1-sa izvora 2012" je da BHRT kao javni servis ukaže na ovaj dio bh. kulturne baštine.