Kultura
136

Promovirana knjiga Bekima Sejranovića "Sandale"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskoj knjižari "VBZ" večeras je promovirana knjiga bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića, a radi se o romanu koji nadopunjava i zaokružuje dva Sejranovićeva dosad objavljena romana "Nigdje, niotkuda" i "Ljepši kraj".

"Sandale" su neobična, duhovita i uzbudljiva knjiga. U početku je to bila knjiga priča, koja je objavljena pod naslovom "Fasung", ali je nakon deset godina temeljito prekrojena, nadopisana i pretvorena u roman.

Oslo, Rijeka, Brčko, Australija, Indija samo su neke postaje po kojima skita junak "Sandala". On je jedan od onih književnih skitnica koje volimo ma koliko bili autodestruktivni i nesposobni za "normalan" život.

Stalno se boreći i sa sobom i sa svijetom koji ga okružuje, hvatajući se pritom za sve što pronađe uz put - alkohol, pornografiju, drogu, trčanje na skijama i zaljubljivanje.

Promotor knjige Goran Samardžić kazao je večeras da su "Sandale" zbirka priča koja može funkcionirati kao roman s labavo povezanim dijelovima, napominjući da je suština ove knjige izašla prije 10 godina, a večeras promoviranoj knjizi ostale su četiri ili pet priča iz "Fasunga".

"Najbolja priča je ostala, a to su "Sandale". Samo zbog ove priče knjiga bi bila vrijedna ponovnog izdavanja. Oko 70 posto građe u njoj je novo. Međutim, ova knjiga izdata prije 10 godina imala je mali tiraž i nije imala veliku promociju. Sve što sam tada rekao za "Fasung" važi i ovdje. Samo je ova knjiga bolja i zrelija", ocijenio je Samardžić.

Ponovio je da je tada rekao da Sejranović ima elemente buduće zvijezde, poslije pet ili šest godina kada je objavljena njegova knjiga "Ljepši kraj" i "Nigdje niotkud" tada je rekao da je "zvijezda u usponu", a danas se može reći da je Sejranović regionalna zvijezda sa elementima svjetski poznatog pisca.

"Njegov rukopis je specifičan zato što Bekim liči na svoje knjige. Voljiv je i takav je njegov tekst. Prohodan, sentimentalan, samokritičan, samoironičan, narcisoidan i sve je majstorski sklopljeno. Može se reći da ima poruku za svakoga", kazao je Samardžić.

Pisac Bekim Sejranović je kazao večeras da je knjiga svojevrsna retrospektiva jer su neke priče nastale prije 22 godine, a neke prije dvije godine te se može govoriti i o romanu i o zbirki priča i o svim sabranim pričama za koje smatrao da su najbolje.

Naglasio je da su "Sandale" njegova najdraža priča jer smatra da je to najbolja priča koju je napisao, a ocijenio je da su sve knjige autobiografske pa tako i ova jer je koristio svoj život kao "sirovinu", ali je prepričao i priče koje je čuo od drugih.

"Meni se život i književnost isprepliću i tako jedino normalno može nastati umjetnost. Ne možeš govoriti o nečemu što nije dio tvog života i svijeta", kazao je na kraju Sejranović.

Bekim je za roman "Nigdje, niotkuda" 2009. godine dobio Nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.