Kultura
85

Promocija zbirke pjesama "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" u Tuzli

FENA
Promocija zbirke pjesama "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" autora profesora Šahbaza Jusufovića, objavljena u dvije knjige, bit će održana u petak u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Jusufović je građu za zbirku sevdalinki počeo prikupljati prije 50 godina, kao srednjoškolac davne 1966. godine, s namjerom da pruži svoj doprinos u očuvanju sevdalinke kao kulturnog i historijskog blaga svih naroda u BiH.

U zbirci je u predgovorima sadržan historijat i informacije o sevdahu i sevdalinci, te tekstovi, notni zapisi i melodije za više od 1001 sevdalinku i najljepšu narodnu pjesmu u izvornim izdanjima, kako su ih izvodili nabolji interpretatori i odsvirali najbolji muzički virtuozi u BiH i regiji.

U muzičkom dijelu promocije i koncertu sevdaha će učestvovati Nedžad Salković, Zekija Suman, Ferid Avdić, Ramiza Milkunić, Safet Dedajić, Murat Vrabac i narodni orkestar Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva "Zvonko Cerić" iz Tuzle pod upravom Hazima Jusufovića.

Izdavač ovog djela je BKC Tuzla, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla.

Profesor Jusufović je u uvodu knjigu napisao "Budućim pokoljenjima, ljubiteljima lijepe riječi i milozvučnih nota, za pamćenje i čuvanje od zaborava"'.