Kultura
11

Promocija "Stilistike dramskog diskursa" Marine Katnić Bakaršić

Klix.ba
Večeras, 6. novembra u 19 sati u Muzeju kniževnosti i pozorišne umjetnosti BiH će biti održana promocija lingvističke/stilističke studije Marine Katnić-Bakaršić "Stilistika dramskog diskursa".

Radi se o drugom, izmijenjenom i dopunjenom izdanju IKD UNIVERSITY PRESS, Sarajevo, 2013.) u organizaciji PEN Centra Bosne i Hercegovine i manifestacije Književni most. Na promociji će gostovati Marina Katnić-Bakaršić, Sulejman Bosto, Almir Imširević i Senadin Musabegović. Urednica je Fadila Nura Haver.

"Marina Katnić-Bakaršić kreirala je izuzetno vrijednu i lako prohodnu knjigu, koja upravo zbog toga može imati prerogative priručnika na raznim dramskim školama, književnim i filološkim odsjecima. Knjiga je zapravo referentna i specifična na svjetskoj razini, jer se radi o rijetkom autorsko-istraživačkom poduhvatu", riječu su Marka Kovačevića (Novi Izraz, zima 2003.)

Dr. Marina Katnić-Bakaršić (Sarajevo, 19. juni 1960.) redovna je profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se stilistikom, diskursnom stilistikom i kritičkom diskursnom analizom. Objavila deset knjiga, od toga jednu elektronsku i dvije u koautorstvu te dva udžbenika i dva priručnika ruskog jezika za osnovnu školu, također u koautorstvu. Najznačajnije su joj knjige Stilistika, Sarajevo, 2000. i 2007., Stilistika dramskog diskursa, Sarajevo, 2003. i 2013., Između diskursa moći i moći diskursa, Zagreb, ZORO, 2012. Suvremena tumačenja književnosti – u koautorstvu sa Hanifom Kapidžić Osmanagić, Zdenkom Lešićem i Tvrtkom Kulenovićem, Sarajevo, 2006.

Autorica je preko sto trideset znanstvenih, stručnih radova, prijevoda i prikaza, koje je objavila u različitim domaćim i stranim časopisima, zbornicima i glasilima. Realizirala dva individualna i više međunarodnih projekata. Sudjelovala na brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Poljskoj, Holandiji, Portugalu, Malti, Crnoj Gori i dr. Bila na studijskom boravku u Rusiji, MGU (1986) i gost St. John’s Collegea u Oxfordu (1999).

Predavala ili predaje na postdiplomskim i/ili doktorskim studijima iz lingvistike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Ljubljani, te na Rodnim studijama (Centar za postdiplomske studije Sarajevo), a držala predavanja i na dodiplomskom i postdiplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Gostovala sa predavanjima na Institutu za slavistiku u Beču i na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a u zimskom semestru 2011./2012. bila gostujući profesor za predmet Diskursna analiza na Univerzitetu u Klagenfurtu. Više godina angažirana kao ekspert i strani evaluator za projekte iz lingvistike u Sloveniji.

Bila je prodekanesa Filozofskog fakulteta u Sarajevu od 1994. do 1996. i u više navrata predsjednica Odsjeka za slavenske jezike i književnosti. Na ovoj posljednjoj dužnosti je i danas. Voditeljica je Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike, a od 2012. do oktobra 2013. bila voditeljica doktorskog studija iz lingvistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Članica PEN-a od 2007. godine. Dobitnica nekoliko nagrada, od kojih je posebno značajna međunarodna nagrada Grozdanin kikot za dramski odgoj 2008.