Kultura
0

Promocija Sarajevskog kamernog orkestra

Sarajevo-x.com
JU "Sarajevo art" organizuje debitantski nastup i ujedno promociju "Sarajevskog kamernog orkestra”" koji će nastupiti pod dirigentskom palicom Samre Gulamović. Koncert će se održati u subotu, 24. 03. 2012. u 19, 30 sati u Bošnjačkom institutu- Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Koncert je prvi nastup “Sarajevskog kamernog orkestra” (SKO), koji je osnovan unutar udruženja građana “A tempo”. Njegovim osnivanjem popunjena je praznina na muzičkoj sceni, uz ambiciju da ovaj kamerni orkestar postane jedan od prepoznatljivih kulturnih simbola Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Sarajevski kamerni orkestar će na svom repertoaru imati kamerna djela koja će zadovoljavati najistančanije zahtjeve publike, te promovisati djela koja su inspirisana bosanskohercegovačkim kompozitorima i temama. Originalnost njihovih nastupa će se ogledati u stalnoj potrazi za novim koncertnim prostorima, kao i nizom edukativnih projekata, koji za cilj imaju promociju kamerne muzike i kulture uopće.

Članovi Sarajevskog kamernog orkestra su isti samo u svome talentu, a u svom bogatstvu različitosti su odraz vijekovnog suživota i simbioze multietičnosti i multikulturalizma, simbioze koja ne samo da je predodređena sudbinom, nego je postala i našim izborom.

Ovakav orkestar i uz umjetničko rukovodstvo koje je povjereno bosanskohercegovačkoj dirigentici Samri Gulamović daju nadu da je pred Sarajevskim kamernim orkestrom, još mnogo uspješnih koncerata, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Na programu su djela koja su komponovali: J. Suk, G. Holst, C. Saint-Saens, L. Anderson.