Pečuh
0

Promocija Sarajeva kao evropske prijestolnice kulture za 2014.

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Direktor Međunarodnog Festivala Sarajevo Sarajevska zima Ibrahim Spahić prisustvovat će svečanoj ceremoniji otvaranja programa u Evropskoj prijestolnici kulture Pecs 2010, Mađarska, saopćeno je iz Festivala.

Festival Sarajevo Sarajevska zima i Pecs 2010 Management Centre potpisali su 2008. godine sporazum kojim se dvije institucije obavezuju na međusobnu saradnju i promociju projekta Pecs2010 i projekta kandidature Sarajeva kao evropske kulturne prijestolnice 2014. godine.

Ove godine, predviđeno je da bh. umjetnici učestvuju u zvaničnom programu Evropske kulturne prijestolnice Pecs 2010, kao i da mađarski umjetnici učestvuju u programu Sarajevske zime 2010.

Tokom boravka u Pečuhu, Spahić će s organizatorima Pecs 2010 razgovarati o realizaciji sporazuma i razmjeni umjetnika.

"Uvjeren sam da će Sarajevo biti u centru pažnje evropske i svjetske kulturne javnosti posebno 2014. godine. Sarajevo bi trebalo do te godine obnoviti Vijećnicu i realizirati projekt koncertne dvorane na Marijin Dvoru, otvoriti muzej savremene umjetnosti ARS AEVI i izgraditi filmski grad, što bi, uz izuzetnu kuturnu i historijsku baštinu Sarajeva i BiH, bila najbolja pozivnica za umjetnike svijeta na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata", kazao je Spahić.

On je izjavio da je Projekt Sarajevo kulturna prijestolnica dobio podršku Grada Sarajeva te da su već formirana radna tijela za promociju.