Kultura
0

Promocija Robert Bosch fondacije na 12. Sarajevo film festivalu

FENA
Direktor Robert Bosch Fondacije Frank Albers boravit će u Sarajevu tokom 12. Sarajevo film festivala kako bi upoznao mlade bh. i regionalne filmske autore o načinu apliciranja za nagrade Fondacije.

Posjeta je dogovorena tokom boravka direktora SFF-a Mirsada Purivatre na goEast festivalu u Wiesbadenu gdje je, u svojstvu člana žirija takmičarskog programa, obavio niz razgovora s predstavnicima njemačkih filmskih institucija, fondova i producentskih kuća.

Purivatra je istakao kako je dodatni motiv za ostvarenje saradnje između Albersa i autora iz BiH i regije bila izuzetna prezentacija filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva na goEast festivalu.

Neki od njih osvojili su i nagrade u okviru studentske selekcije ovog festivala. Nagrađeni su dokumentarni film "Halid Bunić – vječni" koji je režirao Damir Nemir Janecek, kratki film "Srijedom" Alme Bečirović te "Prva plata" autora Alena Drljevića.

Fondacija Robert Bosch veoma aktivno radi na povezivanju mladih umjetnika iz Njemačke i umjetnika iz zemalja istočne i jugoistočne Evrope.

Svake godine Fondacija Robert Bosch bira tri projekta za kratke, dokumentarne i animirane filmove kojima dodjeljuje do 70 hiljada eura i na taj način omogućava pomoć pri njihovoj produkciji. Osnovni uvjet je da su u projekte zajedno uključeni autori iz zemalja istočne ili jugoistočne Evrope i Njemačke.

Sarajevo film festival će uskoro na svojoj web-stranici www.sff.ba objaviti sve dodatne informacije o uvjetima apliciranja, a svi zainteresirani mogu posjetiti web-stranicu www.filmfoerderpreis.com, saopćeno je iz SFF-a.