Kultura
0

Promocija projekta "Sarajevo grad filma" sutra u Berlinu

Sarajevo-x.com
Predstavnici Fondacije za kinematografiju federalnog Ministarstva kulture i sporta te Sarajevo film festivala će sutra,13. februara, u Berlinu, u okviru 58. internacionalnog filmskog festivala koji se u tom gradu održava od 7. do 17. februara, predstaviti novi projekt "Sarajevo grad filma".

Riječ je o inicijativi Vlade Federacije BiH i spomenutog federalnog ministarstva koja će omogućiti mladim talentiranim filmskim stvaraocima da realizacijom konkretnog filmskog projekta pokažu znanje i iskustvo stečeno na prvom Sarajevo Talent Campusu.

Projekt će učesnicima Sarajevo Talent Campusa omogućiti snimanje niskobudžetnih kratkih filmova čija će tema biti u dodiru sa Sarajevom.

Žiri će u konačnici odabrati najmanje četiri rada za snimanje ili više njih u zavisnosti od finansijskih sredstava. Imena odabranih autora bit će saopćena sutra u Berlinu. Očekuje se da će snimanje prvih filmova početi već krajem marta i trajati do jula da bi mogli biti predstavljeni na ovogodišnjem Sarajevo Talent Campusu.

Projekt "Sarajevo grad filma" Fondacija za kinematografiju podržala je s 50.000 eura.