Sarajevo
0

Promocija monografije "Rogatica" u Domu vojske BiH

Sarajevo-x.com
Promocija monografije "Rogatica", u čijem pisanju je učestvovalo 14 autora, zakazana je za srijedu, 13. januara 2010. u 13 sati u Domu vojske BiH (svečana sala) u Sarajevu.

Monografiju će promovisati prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Mirko Pejanović, Hardudin Somun, publicista, te prof. dr. Jusuf Žiga, urednik, i Mehmed Sokolović, predsjednik Organizacionog i Redakcionog odbora za objavljivanje ovog djela. Moderator promocije je Dragan Jovičić, dramski prvak.

U pisanju monografije sudjelovalo je 14 autora, među kojima se nalazi niz univerzitetskih profesora i drugih eminentnih imena iz različitih djelatnosti. Monografija je koncipirana u 13 tematskih cjelina unutar kojih se nalazi preko 400 autentičnih fotodokumenata o veoma značajnim kulturno-historijskim spomenicima sa tog područja, prirodnim znamenitostima, sakralnim i privrednim objektima, običajima, poznatim ličnostima, važnim događajima i sl. Sa različitih aspekata opisan je život na tom području od najranijih vremena do danas.

Cilj objavljivanja ove monografije je da se sačuvaju od zaborava milenijski sedimentirani i nadasve prepoznatljivi sadržaji života rogatičkog kraja. Ona je posebno namijenjena tokom nedavne agresije na BiH brutalno raseljenim rogatičanima čija djeca danas odrastaju razasuti u brojnim zemljama svijeta. Mnogi od njih, zasigurno, nikada neće imati priliku da se susretnu sa zavičajem svojih predaka. Memorijsku predodžbu o tom zavičaju moći će imati samo kroz publikacije ove vrste. Kad je riječ o bošnjačkom stanovništvu, Rogatica spade ne samo u red najraseljenijih općina u BiH, nego i sa najmanjim procentom povratka prognanih, pogotovo u urbano područje.