Bošnjački institut
0

Promocija knjiga "Slovo Makovo" i "Slovo o Maku"

Sarajevo-x.com
Obimna, dvotomna monografija posvećena Maku Dizdaru i njegovom stvaralaštvu, po mnogo čemu nesvakodnevna, pojavila se ovih dana u izdanju Fondacije Mak Dizdar. "Slovo Makovo“, prva knjiga, izbor je iz cjelokupnog poetskog opusa Makovog. Druga, "Slovo o Maku“, posvećena je onome što je o ovoj velikoj poeziji pisano, kod nas i u svijetu.

U drugom tomu publikacije, knjizi "Slovo o Maku", izbor je iz izuzetno velikog i raznorodnog kritičkog i esejističkog korpusa nastalog o Dizdaru za njegova života, a osobito tokom skoro četiri decenije nakon njegove smrti. Ova druga knjiga bez sumnje će biti pravo otkrovenje za svakoga čitaoca, ma koliko da je prethodno bio posvećen Maku i njegovom djelu.

Ovdje se prvi put pojavljuje niz prevedenih tekstova stranih autora, objavljenih širom svijeta, našem čitateljstvu sasvim nepoznatih. Potom, pored odavno i široko poznatih "domaćih", već klasičnih eseja o Makovoj poeziji, ovdje je i čitav niz modernijih, sasvim inovativnih, ponekad - onome znanom i za Maka gotovo poslovičnom - značajno različitih pa čak i sasvih suprotnih pristupa i tumačenja, mahom iz pera mlađih i sasvim mladih autora koji Maka posmatraju u tokovima i vizurama najsavremenijih literarnih i filozofskih tokova i književnokritičkih teorija u svijetu.

Autori u knjizi "Slovo o Maku" tumače smislove i značenja Makove poezije u kontekstima od "bosanskog duha" do aveti postmodernizma, od poetske argumentacije uspostavljanja bosanskog nacionalnog identiteta do vanvremenske univerzalosti, od bogumilstva do mitomanije, od heraklitovske filozofije i srodnosti sa Homerom do ruskog avangardizma..., u čitavoj skali činjeničnih i odgonetanih bogatstava poezije kao duhovne povijesti, od "velikog praska" do preseljenja "iza uma iza boga".

Svoju sarajevsku promociju knjige "Slovo Makovo" i "Slovo o Maku" doživjeti će 29. decembra u 19 sati u Bošnjačkom institutu. Promotori su Amila Buturović, Enver Kazaz, Mile Stojić i Marko Vešović. Fondacija Mak Dizdar poziva sve poštovaoce Makovog djela da prisustvuju predstavljanju knjiga koje je Enver Kazaz u Predslovu izdanja nazvao "uvodom u Makologiju".