Kultura
15

Promocija knjiga Mani Gotovac u Kamernom teatru 55

Klix.ba
Teatrologinja, dramaturginja i spisateljica Mani Gotovac prva je žena intendantica u historiji hrvatskog pozorišta. Promocija njenih knjiga "Fališ mi" i "Ma koji život, ma koji teatar" bit će priređena u Kamernom teatru 55 3. juna u 20 sati, a odmah potom bit će prikazana i predstava "Pričaj mi o Gorkome", nastala prema autobiografskom romanu "Fališ mi".

Promocija ovih djela bit će upriličena u okviru Dana Zagreba u Sarajevu

Mani Gotovac je uvela je splitski i riječki HNK u Evropsku pozorišnu uniju i odvela predstave pozorištima kojima je bila na čelu na gostovanja po cijelom svijetu. Objavila je mnoge knjige iz područja teatrologije i autobiografski roman "Fališ mi" koji je, u koautorstvu s glumcima, postavila kao pozorišnu predstavu.

Kada je riječ o autobiografskom djelu “Fališ mi”, Mani kaže da se na ovu književnu vrstu odlučila želeći napisati autobiografiju na drugačiji način od uobičajenog. Naime, većina pisanjem o svom životu želi popraviti greške i postupke, uljepšati svoj život da ispadne veći u tuđim očima. Mani nema potrebu vedrim bojama bojiti siva mjesta svoje prošlosti, ispunjavati životne praznine. Krenula je suprotnim postupkom – prikazivanjem sebe u svim mogućim i nemogućim, nereprezentativnim ulogama. Ogoljuje svoje ja čak i onda kad bi velika većina to skrila kao zmija noge. Piše i o stvarima koje će šokirati čitatelje, sablazniti licemjere. Ono što upada u oči, Mani se nikad nije svrstala, ni lijevo ni desno, ona ljude ne stavlja u ladice, cijeni ili ne cijeni njihove postupke, a šansu je davala svima. Kao da ima neku svoju vlastitu lijevu stranku.

Drugi, ovaj noviji dio "Fališ mi", nosi podnaslov – jesen/ljeto, a godinu dana ranije objavljen je prvi dio, s podnaslovom zima/proljeće. Godišnja doba predstavljaju poglavlja iz različitih životnih doba, u prvi plan stavljaju životne mijene. One se kod Mani, opiru ukalupljenju. Ona piše o dualnosti svih životnih razdoblja i svako njeno životno doba nosi neku svoju vrstu "jina i janga’". Njeno životno proljeće i ljeto nije samo poletno i lepršavo kako bi ga mnogi prikazali u svojim prpošnim autobiografijama, pamteći samo lijepe uspomene….

Gotovac u svojoj novoj knjizi “Ma koji život, ma koji teatar” otkriva sebe kao ženu teatra putem autobiografskih i dnevničkih fragmenata, komentara aktualnih zbivanja, polemika i teatroloških opažanja. Ovo svjedočanstvo naglašava veliki značaj pozorištva u autoričinom životu. Mani je svoj profesionalni vijek posvetila pozorištu, u početku kao kritičarka, zatim teatrologinja i dramaturginja, pa naposljetku kao ravnateljica Teatra &TD te prva intendantica hrvatskog nacionalnog pozorišta u historiji (HNK-a u Splitu, pa potom u Rijeci). Autorica u knjizi pokazuje da je pozorište za nju kako dio profesionalnog djelovanja, tako i dio koji ispunjava njen lični život, odnosno svaki trenutak – teatar je za nju velika metafora cjelokupnog smisla ljudske egzistencije.

Predstava "Pričaj mi o Gorkome" nastala je prema autobiografskoj prozi "Fališ mi", prvi i drugi dio, najčitanijim knjigama u Hrvatskoj u protekle dvije godine, a govori o ljubavi dvoje ljudi koji su 30 godina živjeli jedno za drugo, a samo tri proveli zajedno.

U ovom jedinstvenom literarnom i pozorišnom djelu kroz ličnu autoričinu priču pratimo povezanost, intimni rast i sazrijevanje likova i njihovih odnosa kroz vremenski period koji daje širu društvenu sliku vremena tokom kojeg se radnja predstave odvija. Pitanja slobode na intimnom i društvenom nivou obilježila su cijelo jedno razdoblje u našoj skorijoj historiji, pa tako i ono glavnih likova u predstavi čiju ljubavnu priču pratimo.

Rezervacije ulaznica za predstavu mogu se izvršiti na telefon 033/550-475 i na e-mail [email protected].