Ars Aevi
0

Promocija djela "Posljednje suze nafte i krvi" Ahmeda Burića

Sarajevo-x.com
Poznati bh. književnik, kritičar i novinar Ahmed Burić u utorak, 16. marta, u prostorijama Kolekcije Art Depo Ars Aevi u sarajevskom Domu mladih javnosti predstavit će svoje novo djelo "Posljednje suze nafte i krvi".

Promocija će početi u 19:30 sati, a pored autora sudjelovat će književnik i novinar Mile Ostojić, pjesnik Hadžem Hajdarević, muzičar Damir Imamović i akademski kipar Fikret Libovac.

O zbirci pjesama "Posljednje suze nafte i krvi" Ervin Jahić, pjesnik, esejist i urednik časopisa za pjesničku praksu "Poezija" je zapisao da nedvosmislen naslov ove knjige poetski analizira ono što se podrazumijeva pod novom kolonizacijom svijeta, ali da se taj pjesnički posao najvišega reda, u smislu dekonstrukcije i demontaže noćnih strana ideološkog uma, u Buriću odvija u prostoru domaćih mitologema (Žice koncetracionih logora/najbolje su ograde/one uvijek podsjećaju kakav smo svijet stvorili.)

Kako ističe Jahić, autor dominantno piše ironične stihovne sastavke o novoj seobi naroda, o svijetu kojem ravnaju ideologije i ispraznost, bog novca i korporativni kapital.

"Njegova stihovna evidencija nema ništa od lažno zabrinutog moraliziranja i tek statističke marljivosti bilježenja toposa nelagode, obmane i doktrine laži domaćih i planetarnih gospodara. Naprotiv, ovdje čitamo gorko-melankolične uvide o zbilji kao prostoru posvemašnje oskudice morala, iskrenosti, ljubavi, plemenitosti, ljudske solidarnosti", zapisao je između ostalog Jahić u recenziji ove zbirke.

"Posljednje suze nafte i krvi" izdala je izdavačka kuća V.B.Z. Sarajevo, a promocija se održava u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi.