Hommage nobelovcu Ivi Andriću
0

FOTO / "Prokleta avlija" premijerno izvedena u Tuzli

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Poslije Virovitice i Užica, svoju premijeru i u Tuzli imala je predstava "Prokleta avlija", u režiji Nebojše Bradića, a koju realiziraju tri pozorišta iz tri države: Kazalište Virovitica (Hrvatska), Narodno pozorište Užice (Srbija) i Teatar Kabare Tuzla (BiH). Predstava je izvedena večeras (nedjelja) u BKC-u, a za ponedjeljak je najavljena repriza.

Inače, još 1991. godine režiser Nebojša Bradić i prof. Vlado Kerošević, došli su na ideju da djelo "Prokleta avlija", kao jedno od najvažnijih djela Ive Andrića, postave na "daske koje život znače". Dvadeset godina kasnije, njihova ideja je pretočena u djelo, a sve se događa u godini kada se obilježava 50 godina od dodijeljivanja Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću. Ujedno, izvođenje predstave "Prokleta avlija" je jedini hommage velikanu u zemlji gdje je rođen.

Režiser Nebojša Bradić, naglašava kako je riječ o kulturnom projektu koji, u suštini, nudi intenzivnu priču ispričanu savremenim jezikom.

"Priča o Prokletoj avliji je priča o slobodi, o toleranciji, o pojedincu koji želi ostati svoj u jednom zatvorenom društvu", naglašava Bradić.

Profesor Vlado Kerošević, konstatira kako se tokom realizaciji predstave nije pojavio ni najmanji problem, te da je sve funkcionisalo na savršenom nivou.

"Mene je tekst Nebojše Bradića, osvojio na prvu. Nije bilo dileme hoćemo li raditi ili ne. Imali smo uspješne premijere, a prema prvim utiscima publike, stanovišta sam da smo odradili jedan dobar posao", kaže Kerošević.

Osim reditelja Bradića, koji potpisuje i dramatizaciju i scenografiju, međunarodni autorski tim čine kostimografkinja Snežana Kovačević (Užice), kompozitor Zoran Erić (Beograd), lektor Vlado Kerošević (Tuzla) i asistentkinja i tehnička realizacija scenografije Marijana Zorzić - Petrović (Užice). Za dizajn svjetla zaduženo je Kazalište Virovitica, koje zajedno sa NP Užice obezbjeđuje tehničko osoblje.

U predstavi igraju glumci Igor Golub, Antun Vrbenski, Mijo Pavelko, Mladen Kovač i Draško Zidar iz Virovitice, Elmir Krivalić, Irfan Kaslumović, Dražen Pavlović i Vlado Kerošević iz Tuzle, Vahidin Prelić iz Užica i Petar Benčina iz Beograda.