Kultura
0

Projekt: Sarajevo grad filma

Sarajevo-x.com
Novi projekat Sarajevo grad filma, koji su inicirali Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo kulture i sporta, u ponedjeljak, 24. decembra je i zvanično započeo.

Ovu inicijativu su najavili premijer Vlade FBiH Nedžad Branković i ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac tokom prijema koji je Vlada FBiH priredila povodom 13. SFF-a i 1. Sarajevo Talent Campusa. Najavljenu podršku mladim talentima sa posebnim zadovoljstvom pozdravio je direktor Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Dieter Kosslick, jedan od počasnih gostiju 13. SFF-a.

Projekat Sarajevo grad filma će učesnicima Sarajevo Talent Campusa omogućiti snimanje niskobudžetnih kratkih filmova (igranih, dokumentarnih ili animiranih) o temama vezanim za grad Sarajevo te se očekuje da će tokom proljeća 2008. godine ulice Sarajeva biti mjesto snimanja filmskih projekata inspirisanih gradom.

Učesnici 1. Sarajevo Talent Campusa apliciraće kao produkcijski timovi sastavljeni od tri osnovna člana producenta, reditelja i glumca iz najmanje dvije različite zemlje. Na taj način, SFF će potaknuti saradnju među autorima čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije. Fond Sarajevo grad filma obezbijediće grantove za najmanje četiri tima i omogućiti im da pokažu znanje u realizaciji konkretnog filmskog projekta.

Rok za prijavu projekata je 1. februar 2008. godine.

Selekciju projekata izvršit će stručni žiri sastavljen od filmskih profesionalaca iz BiH i inostranstva, a rezultati će biti objavljeni u februaru 2008. godine i predstavljeni na predstojećem Berlinale Talent Campusu.

Period od 1. marta do 1. jula 2008. godine predviđen je za realizaciju filmskih projekata u Sarajevu.

Prezentacija i promocija ostvarenih projekata biće održana tokom 2. Sarajevo Talent Campusa u okviru 14. Sarajevo Film Festivala.